Annonse
HEIA TIL:Jubelscener på Alfheim etter en eliteserie-kamp mot Bodø/Glimt i 2015. foto: Yngve Olsen/Nordlys

Skjebnetid på Alfheim

Til tross for at Sparebanken Nord-Norge har trukket seg ut som hovedeier i TIL, bør banken med sitt ståsted i Tromsø føle et særlig ansvar for å hjelpe klubben.

Det er snart 35 år siden TIL kom opp i norsk toppserie. Få kamper siden den gang har vært viktigere enn nabooppgjøret mot Bodø/Glimt 16.mai. Et tap der vil bety at klubben er i fritt fall.

Situasjonen for TIL er kritisk. Det har vært gjort en mengde store feil over mange år. Økonomisk er klubben allerede i OBOS-ligaen. Handlingsrommet er per i dag nesten lik null. Det er det tidligere styret i TIL Holding som må bære hovedansvaret for denne alvorlige situasjonen.

TIL har gjort en svak jobb på overgangsmarkedet, og det har vært brukt titalls millioner i lønn og sosiale kostnader på spillere som knapt har vært på banen. I en klubb som TIL er man også avhengige av å egenprodusere spillere som kan gi inntekter ved videresalg. Men heller ikke den kostbare satsingen på TIL som utviklingsklubb har vært vellykket.

Gjennom flere tiår er det det bygd en toppfotballkultur i Tromsø. Denne kan nå gå tapt, i tillegg til at TILs aller viktigste kapital står på spill: Støtten fra byens befolkning. Vi ser allerede tegn til resignasjon fra flere hold.

For å få klubben på rett kjøl må flere løfte sammen i en opprydding på flere plan. Velgjøreren Trond Mohn og hans partner Kjell Kolbeinsen ser ut til å være villig til å levere viktige bidrag, men de kan ikke gjøre denne jobben alene. Når så mye står på spill, må Tromsø og næringslivet i byen selv stille opp i et spleiselag.

Til tross for at Sparebanken Nord-Norge har trukket seg ut som hovedeier i TIL, bør banken med sitt ståsted i Tromsø føle et særlig ansvar for å hjelpe klubben.

Bør ikke Sparebanken Nord-Norge, som årlig deler ut flere hundre millioner til kultur og andre samfunnsformål i landsdelen, kunne ta et ekstra økonomisk løft for en klubb som er så viktig for Tromsøs omdømme?

Sparebanken Nord-Norge er tross alt bygd på Tromsø Sparebank, noe logoen på veggen i Storgata er et tydelig vitnesbyrd om. Og storbanken, den store muskelen i nordnorsk næringsliv, har fremdeles sin ledelse i nettopp Tromsø. 

Så kan selvfølgelig heller ikke Tromsøs øvrige næringsliv sitte med hendene i fanget. Nå må det bli en dugnad for å unngå totalt havari. Denne dugnaden bør både gjelde akutt hjelp til forsterkninger på banen, og forhåpentligvis også framtidig eierskap. Vi har ingen tro på at TIL kan overleve uten eiere med økonomiske muskler. Og i den situasjonen klubben er i nå, kan et nedrykk forsterke en nedadgående spiral.

Hvis TIL skulle rykke ned med en skakkjørt økonomi og tom klubbkasse, kan det bli mange år til neste slaget om Nord-Norge på Alfheim.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse