I følge Folkehelseinstituttet dør ca 900 personer årlig av influensa i Norge. Det vil være dypt tragisk dersom det tallet blir høyere bare fordi folk unnlater å ta vaksiner etter å ha lest Øystein Risø Nilsens innlegg i Nordlys, skriver Peter André Jensen. Foto: Colourbox

Skjerp dere, Nordlys!

Innlegget “Skremselsoppslag om influensa” fra homeøpat Øystein Risø Nilsen den 19. oktober burde Nordlys refusert av hensyn til folkehelsa.

Når Øystein Risø Nilsen advarer oss mot å ta influensavaksiner føyer han seg inn i en lang, lang rekke med homøopater som sprer skepsis i befolkningen til legevitenskapen og vaksiner.

Homeøpatien bygger på prinsippene om at “likt behandler likt” og at en dose blir sterkere desto mindre den er, såkalt potensering. Overført til hverdagslivet mener homeøpatene altså at desto mindre kaffe du legger i kaffefilteret på morgenkvisten, desto sterkere blir den ferdig traktede kaffen. Homøopatiens grunnlegger, Samuel Hahneman, mente at de homeøpatiske midlene også ble sterkere dersom de ble banket noen ganger mot en bibel, og det er bred enighet blant homeøpatene at vann har hukommelse. Vannet i kaffen du drikker kan med andre ord huske hvordan det var å renne i elven. Både vitenskapen og den vanlige folkelige fornuften tilsier at dette er ren og skjær tullball. 

Vaksinemotstanden i homeøpatimiljøet er velkjent. I en NRK-sak i 2010 om meslingers tilbakekomst til Europa mente den norske homeøpaten Gro Lystad at vaksinering av barn mot meslinger fratok barna muligheten til å “vokse som menneske”. At noen av barna kom til å dø av sykdommen mente Lystad var helt uproblematisk siden disse barna var “svekket” på forhånd. Hun har undervist i homøopati på det såkalte Norsk Akademi for Naturmedisin, der mange av homøopatene får sine “fagbrev”. Når Øystein Risø Nilsen advarer oss mot å ta influensavaksiner føyer han seg inn i en lang, lang rekke med homøopater som sprer skepsis i befolkningen til legevitenskapen og vaksiner.

Øystein Risø Nilsen driver i dag en praksis som heter Sama Homøopati i Harstad. På sine egne nettsider påstår han at sykdommer som multippel sklerose, alzheimers og kreft først og fremst skyldes bruk av vanlige medisiner og vaksiner. Det er påstander som ikke bare er grovt udokumenterte og særs uhyggelige for de som blir rammet av disse sykdommene, men påstandene er også i strid med markedsføringsloven og de bør følgelig klages inn for Forbrukerombudet.

At Nordlys tildeler vaksinemotstandere som Øystein Risø Nilsen spalteplass til fantasiene sine er selvfølgelig helt uansvarlig, og det kan i verste fall være livsfarlig. Før vaksinering mot for eksempel meslinger ble vanlig her i landet døde mellom fem og ti barn hvert år av sykdommen.

Nordlys er landsdelens største avis og dermed den viktigste arenaen vi nordlendinger har for nyheter, informasjon og meningsbrytning. Men dette innbærer også et ansvar, og det ansvaret burde Nordlys tatt gjennom å refusere innlegget fra Øystein Risø Nilsen, eller i det minste utstyre det med en eller annen form for advarsel eller en samtidig imøtegåelse fra medisinsk fagkyndige.

I følge Folkehelseinstituttet dør ca 900 personer årlig av influensa i Norge. Det vil være dypt tragisk dersom det tallet blir høyere bare fordi folk unnlater å ta vaksiner etter å ha lest Øystein Risø Nilsens innlegg i Nordlys.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse