Annonse
Det positive omdømmet, som Senja kommune sårt trenger og innbyggere og ansatte fortjener, er en utopi slik det ser ut i dag. Og det er verken de ansatte, innbyggerne eller kritikernes skyld. Det er politikernes! skriver Jan Skogheim. Bildet viser rådhuset på Finnsnes. Foto: Torgeir Bråthen

Skjerp dere, Senja-politikere!

Nå skal dere ha Kontrollutvalget i kommunen til å se på om retningslinjene/loven ble brutt da dere applauderte Nilsens angrep på Agovic fra talerstolen i 27.02.20. Dette er intet annet enn et forsøk på avsporing fra deres side.

Jeg, med flere, har siden møtet i Senja kommunestyre den 27.02.20 etterlyst en beklagelse av applausen etter innlegget som hyllet Geir-Inge Sivertsen (H) og hundset Jasmin Agovic (SL). Et innlegg iscenesatt av Arnold Nilsen (Ap). Det ser ut som om at både vi som reagerte på forestillingen, og ikke minst Agovic selv, må vente.

For den som har fulgt med i politikken noen år var det som å bli tatt med tilbake til 2014 da Gunnar Johnsen fra Lenviklista prøvde å få politikken i daværende Lenvik inn på riktig spor. Da, som nå, var evnen til å beklage fraværende. Og da, som nå, var det flere gjengangere som besatte viktige posisjoner i kommunestyret.

Som Agovic prøvde Johnsen å få daværende Lenvik kommune til å følge lover og regler i samfunnet. Jeg har lyst til å sitere fra et innlegg Målfrid Hanssen, Sørreisa, hadde i Folkebladet 04.04.14; «Det Gunnar Johnsen har gjort i flere saker, er å arbeide for at de som fordeler plikter og fordeler i kommunen skal følge norsk lov, slik at det blir like rettigheter for alle.» Sakene Hanssen siktet til var avgjørelser i Kofa (Klagenemda for offentlige anskaffelser) hvor Lenvik kommune ble dømt. Ikke bare det; Kofa brukte den gang en så sterk betegnelse som grov uaktsomhet om de lovbrudd som var begått. Nå, som da, satt bortforklaringene løst. Men det var ikke det verste. Daværende rådmann Margrethe Hagerupsen kalte Johnsens avsløringer, og krav om innsyn, ren ondskap fra Johnsens side! Uten at det fikk konsekvenser! Derimot fikk hun støtte fra resten av Lenvik kommunestyre. 31. mars 2014 uttalte, nå avdøde, valgforsker og professor Frank Aarebrot følgende til Folkebladet om Johnsens viktige arbeid; «Hvis det er slik at denne politikeren har avdekket at administrasjonen i Lenvik bryter norsk lov, burde ordføreren og de andre partiene takke han i stedet for å skjelle han ut.» Det er denne ukulturen Jasmin Agovic dessverre får kjenne på nå, når han i likhet med Johnsen, prøver å få Senja kommunestyre til å følge de lover og regler som gjelder ellers i samfunnet. Så Senja kommunestyre; Dere burde takke Agovic! Ikke skjelle han ut og stigmatisere han!

Det sies at det er viktig å kjenne sin fortid. Særlig for å lære av den. For undertegnede virker det som om sentrale politikere i Senja har glemt sin egen fortid. De har i alle fall ikke lært av den. Et kjent sitat fra en kjent forfatter lyder slik; “Det folk som ingen fortid har, har heller ingen fremtid.” Oversatt til denne saken er folket Senja kommunestyre. En kan jo undres på om Senja kommune har noen lys fremtid om ukulturen får fortsette.

Det er lov å gjøre feil. Hvis en lærer av dem vel og merke. Og ikke minst beklager dem. Mange av politikerne som satt i Lenvik kommunestyre, og som nå bekler sentrale posisjoner i Senja kommunestyre og i de politiske partier som er representert der, har tydeligvis ikke gjort det. Og slik det ser ut vil de heller ikke komme til å gjøre det.  Det å unnlate å rette opp feilene med en gang, når de negative konsekvensene er store og tydelige, er utilgivelig!

Det positive omdømmet, som Senja kommune sårt trenger og innbyggere og ansatte fortjener, er en utopi slik det ser ut i dag. Og det er verken de ansatte, innbyggerne eller kritikernes skyld. Det er politikernes! Og i særdeleshet enkelte representanter fra Ap, H, Krf og Frp. Og særlig de av dem som har hatt «klippekort» til kommunestyret. De er disses gjøren og laden som har gitt Lenvik/Senja det dårlige omdømmet. Ingen andre!

Gamle Lenvik og de tidligere kommunene Tranøy, Berg og Torsken hadde et fra før dårlig omdømme. Og en fra før anstrengt økonomi. Innbyggerne i disse tidligere kommunene er ingen dumskaller. Ei heller innbyggerne i nabokommunene til disse. Alle som er litt oppvakte skjønner at det ikke blir mer penger i potten av å slå sammen fire fattige kommuner til en. Og alle som er litt oppvakte skjønner at omdømme ikke er noe en kan vedta i et kommunestyre. Det må skapes. Da hadde det kanskje vært en god begynnelse om en fulgte de lover, regler og forskrifter som gjelder ellers i samfunnet.

06.10.10 hadde Lenvik Venstre et leserinnlegg med overskriften «Mot samrøre». Her gikk Arve Cruickshank kraftig ut mot det samrøret han mente pågikk mellom næringslivet, pressen og administrasjon/politikere i Lenvik kommune Og ikke minst habiliteten til enkelte politikere. Dette er det grunn til å stille spørsmål ved også i dag.

Nå må enkelte politikere i nye Senja kommune skjerpe seg! Ikke bare prøver de å ta de som prøver å ta opp kampen mot den ukulturen som har foregått i nær sagt generasjoner i Lenvik. De hyller også en av de som har vært med å skape denne ukulturen! Til alt overmål en person som ikke bare måtte gå som fiskeriminister. Samme person er igjen i hardt vær i forhold til etterlønn fra regjeringen (Nrk Troms 20.03.20.9). Av samme grunn!

Nå skal dere ha Kontrollutvalget i kommunen til å se på om retningslinjene/loven ble brutt da dere applauderte Nilsens angrep på Agovic fra talerstolen i 27.02.20. Dette er intet annet enn et forsøk på avsporing fra deres side.

Skjerp dere!

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse