Annonse
FREDET: Festningsvollen på Skansen har fått store skader etter at noen anla snødeponi her i vinter. Skansen er fredet så det er ulovlig. Foto: Anjana Subasinghe/ Wikimedia

Ulovlig adferd på Skansen

I vinter har noen brukt festningsvollen på Skansen som tømmeplass for snø. Resultatet er store skader på den snart 800 år gamle festningsvollen.Dette er ikke bare skjødesløst, det er også ulovlig.

Hva en hjullaster har på en 800 år gammel festningsvoll å gjøre, kunne det vært interessant å få en forklaring på.

I vinter har noen brukt festningsvollen på Skansen som lagringsplass for snø. Resultatet er store skader på den snart 800 år gamle festningsvollen. Det hører med til historien at hele Skansen er fredet.

Å legge et snødeponi her er ikke bare skjødesløst, det er også ulovlig. Og det er ganske utrolig at Tromsø kommune ikke klarer å sette opp forbudsskilter, samt å informere de som brøyter for kommunen om at dette ikke er et hvilket som helst område.

Men når slike ting skjer, kan man jo spørre hvilken holdning kommunen har til den viktigste historiske plassen i byen. Da seksjon for kulturarv i fylkeskommunen var på befaring på Skansen i mai, ble det avdekket stygge skader på festningsvollen. Kommunen, ved Bydrift og Park og vei var invitert til befaringen, men kun én representant for Bydrift dukket opp.

Skansen er kommunens tusenårssted. Festningen på Skansen ble bygget for å beskytte byen mot invadering østfra. Det var her i området Tromsø ble til. Skansen er selve hjertet i gamlebyen, en gamleby som for øvrig også har blitt utsatt for uvettig og skjødesløs behandling opp gjennom årene.

Nå arbeides det for å bevare gamlebyen, for å kunne sette i stand det som er igjen av den. Til det trengs det penger, og det er det dessverre knapt med til slike formål. Da blir det helt meningsløst at man er nødt til å bruke offentlige midler på å reparere skader som skyldes uvettig framferd. Hva en hjullaster har på en 800 år gammel festningsvoll å gjøre, kunne det vært interessant å få en forklaring på. Resultatet er uansett store skader på vollen.

Det er Tromsø kommunes ansvar å sikre Skansen og festningsvollen. For å hindre at den raste sammen ble det for få år tilbake satt opp en støttemur langs halve vollen. Man kom dessverre bare halvveis, mens fylkeskonservator Anne-Karine Sandmo mener den burde gå rundt hele vollen.

Det er fylket som har forvaltningsansvar for Skansen, og fylkeskonservatoren varsler at eventuell framtidig snødeponering vil bli politianmeldt. Hun ber også kommunen sørge for en forvaltnings- og skjøtselsplan der freda kulturminner inngår. Det er påkrevd, for Skansen sin del på grunn av økt trafikk i forbindelse med utbyggingen av Vervet.

Det kan jo kanskje også hjelpe på holdningene og respekten for dette eldste og viktigste kulturminnet i kommunen.

 

 

 

 

 

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse