Annonse

Skolenekt ingen løsning

Hva gjør vi med 7000 15–16-åringer som verken er skikket for eller ønsket i arbeidslivet, der det meste er forbudt for dem å gjøre?

Frp vil stenge 7000 16-åringer ute fra videregående skole. Tallet oppstår fordi de krever at alle må ha karakteren 2 eller bedre i basisfag, for å komme videre.

Rundt 7000 gikk ut av grunnskolen med karakteren 1 eller ingen karakter.

Ideelt sett burde det være en selvfølge at du ikke kommer videre med strykkarakterer. Noen vil også mene at det kan være en passende straff for «latstaurene».

Men nå er ikke verden ideell og «latstaurene» er ikke alltid late.

Det er mange årsaker til at elever ikke finner seg til rette i skolen, det være seg læringsvansker, mobbing, problemer i hjemmet, problemer med læreren, lista er lang.

Men aller mest må vi stille spørsmålet: Hva gjør vi med 7000 15–16-åringer som verken er skikket for eller ønsket i arbeidslivet, der det meste er forbudt for dem å gjøre?

Om ikke Frps forslag skal føre til dramatiske endringer hos elevene det gjelder og karakterene deres, kan vi regne med at det er 7000 hvert år som ikke får gå videre på skole.

Til slutt kan vi ha en liten hær av tenåringer og unge voksne som verken har jobb eller utdanning til å få det. 

Å nekte disse elevene videre skolegang, kan nok pynte på frafallsstatistikken.

Men det ville være å overgi en stor gruppe ungdommer til lediggang, sosialhjelp, uføretrygd eller andre uønskede aktiviteter. Og vi har allerede altfor mange unge som aldri kommer ut i arbeidslivet.

Benjamin Skiaker Myrstad, leder for Elevorganisasjonen har dessuten et poeng når han sier at mange finner seg tross alt til rette når de kommer over på fag som interesserer dem mer, og som de mestrer på en bedre måte enn rene teorifag.

Utspillet er sikkert godt ment. Men å nekte svake elever skolegang etter grunnskolen, er å lukke øynene for et problem som er atskillig mer komplekst enn karakterutskriften viser.

Som mange lenge har påpekt, elevene som sliter må fanges opp mye, mye tidligere enn ved grunnskoleslutt. Kanskje må man følge systematisk opp allerede fra barnehagen, slik Aps Martin Henriksen mener.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse