Annonse
Arnøya har så mange muligheter, skriver artikkelforfatteren, men lokalsamfunnet sliter med rasfarlig vei.

Skredproblemene på Arnøya

Skredsikringen ved Singla skulle for lengst ha vært gjennomført.

Bygdelaget har i snart et år jobbet med å legge til rette for småbarn-foreldre som ønsker å flytte til bygda. Dette for å sikre skolen i bygda.

Bygdelaget lovet å skaffe oversikt over ledige boliger som er til salgs eller til leie til familier med barn i skolepliktig alder. Tilbakemeldingene har vært positive og 6 familier med til sammen 15 barn i skolepliktig alder har meldt sin interesse.

Noe positivt har imidlertid skjedd etter at vi startet dette prosjektet. Ungdommer på stedet har fått fart på seg og har kjøpt 2 boliger som var til salgs.

På øya er det mange arbeidsplasser slik at vi regnet med at det skulle bli lett å skaffe jobb til interesserte innflyttere men det viser seg at skredfaren på fylkesveien ved Singla skaper problemer. Arnøy Laks AS, som er den største bedriften på øya, øker aktiviteten betraktelig når de starter med 2 skift på slakteriet. De har kontraktfestet slakting for andre oppdrettere i lang tid framover. De ønsker en stabil arbeidsstokk som er bosatt på øya men ved ansettelse er de nødt å være ærlige om skredproblemene og det fører til at de må bygge egne boliger til arbeidsstokken. Det løser ikke problemene for barnefamiliene for skolen ligger i Arnøyhamn og de må passere skredområdet.

Hus-problemene har vi bestemt oss for å løse ved å bygge boliger. Vi etablerer et selskap, sus Kystbolig som skal bygge boliger. Vi jobber fortrøstningsfullt videre med byggeplanene for vi tror at alle må se galskapen i dette. Stor arbeidsledighet sørover langs kysten og vi kan tilby både arbeid og boliger så snart skredsikringen er gjennomført. Tenk dere den situasjonen som vi er i.  Vi har rikelig med arbeidsplasser innen sjømatnæringa, som defineres som den nye oljen, men øya forgubbes ved at familier med skolebarn ikke tør å bosette seg her.

Skredsikringen ved Singla skulle for lengst ha vært gjennomført. 1.etappe av skredsikringen på øya ble gjennomført i 2007 – 2008, ved bygging av skredsikringstunell i Langfjord, og neste etappe skulle påbegynnes snarest hette det den gang.

I dag medfører skredfaren et mye større problem pga. stor aktivitet på fiskebruket i Årviksand. En framtidig økt transport av ferskfisk herfra øker problemene. De må også gjennom skredområdet.

Som dere ser så må skredsikringen gjennomføres umiddelbart. Vi har etter sigende ligget øverst på prioriteringslista de siste årene og nå må alle gode krefter jobbe for å få sikret internkommunikasjonen på øya. Når det er gjennomført vil vi kunne huse alle som kan tenke seg å jobbe innafor sjømat-industrien, som vil omsette for langt over milliarden på Arnøya.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse