Annonse
Et flertall av fylkeslagene i Arbeiderpartiet vil legge bort kravet om konsekvensutredning for Lofoten, Vesterålen og Senja. Her fra havna i Henningsvær.

Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja

Å holde oljeindustrien borte fra unike naturområder, er ikke det samme som å legge ned norsk industri.

10 av 15 fylkeslag i Arbeiderpartiet sier nei til konsekvensutredning av oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Noen kaller dette en konflikt under oppseiling i partiet. Andre velger å se på det som en realitetsvurdering.

Motstanden mot oljevirksomhet i havområdene, er et nederlag for den mangeårige Ap-toppen Karl-Eirik Schjøtt Pedersen, som nå er direktør i Norsk Olje og Gass.

Når også fylkeslagene i Nordland og Troms sier nei, er det et uttrykk for at bransjen sliter med samfunnsaksepten i nord. Oljenæringen seg selv å takke. Løftene om store ringvirkninger i landsdelen har ikke blitt innfridd.

Dermed blir det mye lettere for områder som potensielt tar en høy risikio, å si nei til aktiviteten.

Fellesforbundets leder Jørn Eggum sier det er  krefter i Ap som arbeider for «aktivt å legge ned våre arbeidsplasser og bygge ned vår industri».

Dette er med respekt å melde skremselspropaganda. Eggum hadde hatt rett dersom et nei til konsekvensutredning i dette området, også hadde vært kroken på døra for annen oljevirksomhet på norsk sokkel. Slik er det ikke.

Det er heller ikke snakk om et varig vern. Lederen i Nordland Ap, Bjørn Skjæran, sier det vil være uaktuelt og utenkelig med vern av et så viktig næringsområde.

Begrunnelsen for å si nei, har for noen en klimamessig begrunnelse. For andre, og det gjelder en god del i Nord-Norge, handler det om de formidable naturverdiene Lofoten, Vesterålen og Senja representerer.

Den lokale folkeviljen peker i retning av at de sårbare områdene må spares. Vi synes derfor at Arbeiderpartiets fylkeslag nå har en klok tilnærming i denne saken.

Områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja vil de neste tiårene bli stadig viktigere for norske fiskerier. Bestandene vandrer nordover i takt med økt temperatur i sjøen. Samtidig ser vi hvordan reiselivet har blitt en bærebjelke i landsdelens næringsliv.

Fisk og turisme har et evighetsperspektiv, og Norge bør ikke sette denne verdiskapningen i fare. Naturmangfoldet i Lofoten, Vesterålen og Senja er en sterk internasjonal merkevare for hele Norge.

Norge trenger inntektene fra olje og gass i flere tiår fremover. Men det vil nå være klokt av oljeindustrien å rette sin oppmerksomhet mot andre havområder.

At det finnes store ressurser tilgjengelig i andre havområder på vår sokkel, er i seg selv et argument mot åpning av de unike og sårbare områdene i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse