Annonse
FLERE ELDRE: Det er nødt til å være duket for flere kommunesammenslåinger. Utviklingen i de små kommunene, med en stadig eldre befolkning mens ungdommen reiser ut, gjør at velferdsapparatet til slutt vil knele.

Skrifta på veggen

De demografiske scenariene viser med all tydelighet hvorfor sammenslåingen av Troms og Finnmark både er riktig og viktig.

Lavere befolkningsvekst og sterk aldring i distriktene. Det er hovedtrenden i befolkningsframskrivingen til SSB, som ble offentliggjort tirsdag. Utfordringene, ikke minst i nord, kommer til å være kolossale de kommende årene.

SSB har beregnet folketallsutviklingen fram mot 2040. Mens landet som helhet kommer til å ha over 700.000 flere innbyggere, er prognosene for svært mange nordnorske kommuner dystre de neste 22 årene. I Nordland går over halvparten av kommunene i minus, det samme gjelder Troms. I Finnmark er situasjonen enda verre. Her vil 12 av 19 kommuner ha til dels sterk nedgang i folketallet.

I Finnmark er det Hammerfest og Alta som drar statistikken i positiv retning, mens Sør-Varanger holder seg nærmest uforandret. De andre kommunene i fylket som har en positiv prognose, er svært små, og betyr lite for totaliteten. Det er Vest-Finnmark som har det største vekstpotensialet.

For storregionen Troms og Finnmark vil folketallet øke fra dagens 242.666 til 254.500 ifølge SSB. Det er hovedtallet. Men laveste prognose viser en mulig nedgang til 240.400 personer.

I Nord-Norge sett under ett, er det Tromsø og Bodø som dominerer statistikken. Prognosene for Tromsø er ikke så positive som de var ved framskrivingen to år tilbake, mens Bodø vil vokse noe sterkere de neste 22 årene.

Skrifta på veggen er temmelig klar. Det er nødt til å være duket for flere kommunesammenslåinger. Utviklingen i de små kommunene i nord, med en stadig eldre befolkning mens ungdommen reiser ut, gjør at velferdsapparatet til slutt vil knele. Fordelene ved større kommuner er åpenbare. Det er tallenes klare tale. Det må satses på større kommuner som er attraktive, så vel for innbyggere som for næringsliv.

De demografiske scenariene viser med all tydelighet hvorfor sammenslåingen av Troms og Finnmark både er riktig og viktig. Mens landet totalt sett vil ha fått 700.000 flere innbyggere i 2040, kommer bare knappe 12.000 av dem i Troms og Finnmark. Mot slagkraftige regioner i sør må vi samle kreftene. Det er det beste utgangspunktet for å kunne skape attraktive arbeidsplasser og livskraftige lokalsamfunn i framtida.

 

 

 

 

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse