Annonse

Skriker etter reformer

Problemene i dette boligområdet på Tromsøya illustrerer en feilslått politikk.

Beboerne i Vestavinden boligsameie i Tromsø er bekymret. Sameiet ligger i nærheten av de kommunale boligene i Regnbuen borettslag. De siste to årene har beboerne opplevd en rekke hendelser som har ført til frykt og usikkerhet. Ungene finner brukte sprøytespisser når de er ute og leker. Det er mye trafikk på kveldene med åpenlys narkotikaomsetning. Det har vært tre overdosedødsfall. Flere tilfeller av vold har forekommet. Hvorfor settes rettighetene til rusmisbrukere over våre barns, spør to mødre som har klaget til kommunen.

Det er et relevant spørsmål, all den tid problemene er så massive som de her beskrives. Samfunnets svar til de fortvilte beboerne er at politiet skal prøve å være i området oftere. Ordenssjef Tor Einar Eilertsen sier til Nordlys at de har økt sin tilstedeværelse. «Vi er til stede, men kan ikke være der hele tiden. Vi prøver å bistå mest mulig og svinger alltid innom dersom vi er i området,» forklarer ordenssjefen.

Problemene i dette boligområdet på Tromsøya illustrerer en feilslått politikk. Det kan synes som om det bare finnes valg mellom dårlige løsninger: Plasseres rusavhengige blant vanlige beboere, blir det store belastninger for barnefamilier. Plasseres de i egne anlegg, som Ørretholmen i Tromsø, dannes gettoer som bare forsterker problemene. Løsningen finnes ikke lokalt. Den finnes verken ved å rope på flere politipatruljer eller ved å flytte de rusavhengige til et annet boligområde. Løsningen må skapes nasjonalt.

Helseminister Bent Høie har tatt noen viktige initiativ i forhold til rusproblemene, men fortsatt preges norsk debatt om narkotikaproblemene av en dogmatisk holdning der rop på strengere straffer og mer politi er toneangivende. Et ruspolitisk utvalg, ledet av Thorvald Stoltenberg, foreslo for noen år siden en rekke tiltak for å bedre norsk narkotikapolitikk. Blant forslagene var å finne alternativer til å straffeforfølge misbrukerne. Et flertall gikk til og med inn for å gi heroin som behandling til tunge rusmisbrukere. Debatten om norsk narkotikapolitikk må inn på dette grunnleggende sporet igjen. Området skriker etter reformer.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse