Annonse
Ragnhild Vassvik snudde etter først å ha skrevet under en avtale om funksjonsfordeling med Troms. Her er hun på besøk hos statsminister Erna Solberg for å presentere resultatet av folkeavstemningen i mai.

Flukt fra virkeligheten

Fylkesordføreren i Finnmark forsøker nå å løpe fra ansvaret for beslutninger hun selv har gått i bresjen for.

Man kan saktens begynne å lure på hvilken virkelighet Arbeiderpartiets fylkesordfører i Finnmark beskriver når hun deltar i ordskiftet rundt regionreformen. Krumspringene er på grensen til en fornærmelse mot informerte samfunnsborgere.  Den type omskriving av de faktiske forhold som Ragnhild Vassvik bedriver, er heldigvis sjelden kost.

Faktum er at Vassvik har løpt fra en avtale om funksjonsfordeling mellom Troms og Finnmark som hun selv hadde signert. I tillegg nektet hun kort tid etterpå å oppnevne medlemmer til en fellesnemd, for å gjennomføre vedtaket i landets lovgivende forsamling. Faktum er også at hun nylig har nektet å reise til Oslo og møte statsråd Mæland. Dog holder hun døren på gløtt, dersom kommunalministeren vil love Vassvik å ikke gjøre det hun er satt til å gjøre, gjennomføre Stortingets vedtak.

Likefullt insisterer hun i en rekke debattinnlegg på at hun, av alle, gjør absolutt alt hun kan for å følge opp det Stortinget har besluttet. Dette er dobbeltkommunikasjon som ikke står til troende. Like absurd er det at hun påstår at det er Finnmark Ap som gjør alt for å få prosessen på sporet igjen, til tross for at hun nylig har gjort det klart at hun kan holde ut så lenge det er nødvendig, for å sørge for at vedtaket om sammenslåing ikke blir effektuert.

Vi har stor respekt for motstanden i Finnmark, den er til dels velbegrunnet på flere punkter, og det kan godt tenkes at det klokeste er at vedtaket om sammenslåingen oppheves. Men det enkleste for alle vil være om fylkesordføreren i Finnmark fra nå av holder seg til sannheten, og ikke villeder grovt i offentligheten om de veivalg hun har tatt.

Man kan naturligvis godt være enig i at regionreformen både er dårlig planlagt og gjennomført. Og at man har begynt i feil ende med å presentere oppgavene til slutt. Men ansvaret for at Finnmark ikke deltar i de formelle prosessene, 16 måneder før Finnmark fylkeskommune opphører å eksistere, hviler på Vassvik og Finnmark Ap.

Det er ikke lederskap å løpe fra de avgjørelser man har tatt, når man blir utfordret på dem, og når konsekvensene viser seg å bli ubehagelige. En boikott er en boikott, uansett hvordan man snur og vender på det. For det er nettopp det Vassvik gjennomfører med stor kraft. Realiteten er at hun i lang tid har boikottet ikke bare ett, men to vedtak i Stortinget.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse