Annonse

Skrot tillitsreformen

Kommunen vil gå gjennom tjenestevedtakene til hver enkelt mottaker og vurdere mulighetene for å redusere omfanget av tjenesten, avslutte tjenesten, eller erstatte tjenesten med trygghetsteknologi.

Onsdag skal kommunestyret i Tromsø behandle svært omfattende omstillingstiltak i helse og omsorgssektoren. Det ligger an til kutt som kan få store konsekvenser for både institusjoner og brukere. Målet er å spare hele 200 millioner inneværende år, en målsetting som ingen tror er reell, dagens situasjon tatt i betraktning.

Sammenligner man Tromsø med de andre ni største kommunene i landet, kommer kommunen riktig dårlig ut. Tallene viser at ressursbruken per bruker ligger godt over de andre kommunene. Eksempelvis er Helsehuset i Tromsø dyrere i drift enn helsehusene i Drammen og Bodø.

Sakspapirene er ikke lystelig lesing akkurat, når det også framkommer at kommunens gjeld vil ha økt fra 6 milliarder i 2016, til over 11 milliarder i 2021. Samtidig viser driftsinntektene moderat økning fram mot 5,8 milliarder i 2021. Gjeld skal som kjent betjenes, og investeringene de seinere år nedbetales. Det vil prege den kommunale økonomien og driften, herunder også helse og omsorgstjenestene.

Men det ligger an til store protester når kommunen allerede nå setter bremsene på. De timesfinansierte tjenestene skal reduseres, hvis omstillingstiltakene blir vedtatt. Kommunen vil gå gjennom tjenestevedtakene til hver enkelt mottaker og vurdere mulighetene for å redusere omfanget av tjenesten, avslutte tjenesten, eller erstatte tjenesten med trygghetsteknologi. Resultatet  av vurderingene får mottakerne i form av et brev i posten. Nattevakttjenesten ved sykehjem og omsorgsboliger skal også reduseres. Alt dette kan, for enkelte brukere, bety ganske dramatiske endringer i hverdagen.

 Men framfor å konsentrere seg om å rydde opp i situasjonen, vil det sittende regimet på rådhuset gå i gang med sitt ideologiske eksperiment: den såkalte tillitsreformen. Ingen vet helt hva denne reformen er, og driverne bak:  Ap, SV og Rødt, har ikke greid å forklare hva den egentlig innebærer. Likevel er de i full sving med å gjennomføre den.

Første offer for denne reformen ser ut til å være Tildelingskontoret. Det ble vedtatt nedlagt – med et pennestrøk. Uten konsekvensutredninger, risikoanalyser, kartlegging eller brukerundersøkelser, skal kontoret, som innehar unik kompetanse og kunnskap om helse og omsorgstjenester, bort. Ingen ansatte skal miste jobben, og omstillingen skal iverksettes umiddelbart. Hva de skal omstilles til vet ingen.

Hvordan passer dette inn i kommunens innsparingsprosess? Høyst sannsynligvis ikke i det hele tatt. Slike prosesser krever faktisk forutsigbarhet.

SV og Rødt bør skrinlegge hele ideen om tillitsreformen, som man altså ikke har greid å redegjøre for i løpet av to og et halvt år. Det er bare halvannet år til neste valg, så det blir neppe vanskelig å få Ap med på begravelsen. Kommunens innbyggere har krav på en viss forutsigbarhet i helse og omsorgstjenestene. Trygghet og velferd for befolkningen er som kjent en av kommunens viktigste oppgaver.

 

 

 

 

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse