Annonse
ALKOHOL: I fjor registrerte Luftfartstilsynet 97 hendelser med uregjerlige flypassasjerer, relatert til alkohol. Foto: Egil Lepsøe

Hæla i taket og full fest i 35 000 fot

Skal vi bare akseptere flyfylla? At noen ikke klarer å styre seg, kjøper flaske etter flaske, drikker seg stupe full i luften?

Før landing slo han seg vrang, prøvde å sette krokfot på flyverter, ravet rundt i midtgangen, og måtte holdes til politiet kom.

Endelig ferie. Du og barna setter dere på flyet til palmer og sol. Men du har ingen anelse om hva som venter. Etter en time i luften åpner nemlig et par av dine medpassasjerer sitt eget party i seteraden bak. De bestiller flaskevis av konjakk, whisky, GT. Heller innpå. Hæla i taket.

I 35 000 fot, i et skjebnefellesskap med 180 medmennesker.

Høylydte. Stadig mer snøvlete. Utagerende. Partyløvene bak deg slenger bemerkninger til medpassasjerer og de serverende flyvertene. Barna dine føler seg utrygge. De tre neste timene blir et sant helvete. Du har fått flyfylla som nærmeste nabo, i en lang metallsylinder som suser fram i 900 km/t.

Du kan ikke bare ta med deg barna, og trekke unna de ubehagelige bråkmakerne. Det finnes ingen retrettmulighet.

Mange har opplevd dette. Andre har erfart mye verre: Fly som må mellomlande for å få politi til å ta hånd om bråkmakere. Voldsbruk. Rebelsk opptreden der medpassasjerer og kabinansatte må gripe inn fysisk for å kontrollere synderen.

Nylig ble en 35 år gammel mann dømt til 45 dagers fengsel, for sin opptreden på en flytur til Stavanger i fjor. Underveis hev han i seg seks halvlitere og en halvflaske sprit. Før landing slo han seg vrang, prøvde å sette krokfot på flyverter, ravet rundt i midtgangen, og måtte holdes til politiet kom.

I fjor registrerte Luftfartstilsynet 192 hendelser med uregjerlige passasjerer, innmeldt av flyselskapene. 97 av sakene var relaterte til alkohol. Året før tallet på alkoholrelaterte hendelser 56. Hittil i år har flyselskapene meldt inn 28 slike saker. De fleste har skjedd på internasjonale flyvninger fra Norge.

At antallet har økt, må sees i sammenheng med veksten i flytrafikken. De fleste hendelsene dreier seg om trusler og munnbruk, eller at passasjerene nekter å etterleve sikkerhetsinstruksjoner om bord. Men enkelte handler også om voldsbruk. Hittil i 2015 har Luftfartstilsynet registrert fire hendelser der passasjerene har utøvd vold mot kabinbesetning eller andre passasjerer.

Alkohol er åpenbart en vesentlig del av dette problemet. Skal vi bare akseptere flyfylla? At noen ikke klarer å styre seg, kjøper flaske etter flaske, drikker seg stupe full i luften? Akseptere at de dermed utgjør en sikkerhetsrisiko? At de lager kvalme og gjør flyturen til et mareritt for barn, eldre og andre medpassasjerer? At de gjør livet surt for de kabinansatte?

Nei. Vi trenger ikke mer dokumentasjon: Bannlys alkohol om bord. Flyselskapene må også nekte berusede personer adgang i gaten. De fleste av oss klarer å styre sitt alkoholinntak. Nøyer seg med en vin eller øl til flymaten.

Men noen klarer ikke å styre seg. Dette vet vi. Da må vi heller bare skru igjen krana. For alles beste. Flynerver må roes på andre måter. Og flyselskapene får heller bruke kreativiteten og finne andre inntektskilder.

Alkoholservering på fly er slett ingen menneskerett. Vi klarer oss uten. God flytur!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse