Annonse
Tromsø har i høyeste grad sin egen, sterke kunstneriske identitet, men til nå har den etter min mening ligget alt for lenge i det skjulte, skriver Hallvard Birkeland - med henvisning til bl.a. Od Klaudiussen, Marit Bockelie og Synvis Nordin. Foto: Nordlys arkiv

Jeg skulle ønske Tromsø kunne gi dem et eget galleri

Tromsø har i høyeste grad sin egen, sterke kunstneriske identitet, men til nå har den etter min mening ligget alt for lenge i det skjulte.

Tromsø liker å profilere seg som kulturbyen, og det med rette, etter min mening. Med tanke på beliggenhet og størrelse, har Tromsø et kulturtilbud, både hva  gjelder kvantitet og kvalitet, de fleste norske byer bare kan misunne oss.

Det at det kommer store internasjonale artister til byen, er selvsagt både spennende og inspirerende, men jeg er også opptatt av at vi ikke må la våre egne profiler gå i glemmeboka.

Tromsø by har opp gjennom årene fostret mange dyktige kunstnere, innenfor ulike kunstneriske sjangere. Jeg skulle ønske at byen med glede og stolthet kunne vise frem disse kunstnerne, både for byens egen befolkning og for våre beøkende.

Tromsø har i høyeste grad sin egen, sterke kunstneriske identitet, men til nå har den etter min mening ligget alt for lenge i det skjulte. La oss forekempel se noe nærmere på de av våre kunstnere som har brukt penn, blyant og pensel i formidlinga av sin kunst:

  • Tromsø har i sin midte en av Norges beste avistegnere. Jeg tenker selvsagt på Odd Klaudiussen. At bildene hans henger på Stortinget og Ølhallen, er vel og bra, men nå er det på høy tid at byen kjenner sin besøkelsestid og får på plass et eget Klaudius-galleri.
     
  • Opp gjennom historien har byen fostret svært mange dyktige kunstmalere/billedkunstnere. Det er nok å nevne navn som Berg, Haakø, Mack, Bjørndalen, Ingebrigtsen, Nordin og Bockelie. (Det finnes mange, mange flere, alle nevnt ingen glemt).

Jeg skulle ønske byen kunne etablere et eget galleri som viser et utsnitt av produksjonen til samtlige tromsømalere, levende som døde. Gjerne kombinert med et eget rom, der dagens unge tromsø-kunstnere kunne få vist sin kunst på omgang.

  • Jeg vil også slå et slag for et eget anegalleri, som viser historiske portretter av folk som har bidratt til byens utvikling i stort og smått.

Før vi alle tar en velfortjent sommerferie, vil jeg gjerne stille kulturavdelinga i Tromsø kommune og Tromsø Fylkeskommune følgende spørsmål:

Hva vil dere gjøre for å få etablert disse galleriene? Håper dere vil svare gjennom avisa.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse