Annonse
VANT SLAGET: Tidligere stortingsrepresentant Tove Karoline Knutsen har vært sentral i motstanden mot Arctic Center.

Kaos og splittelse

Det kaotiske møtet i Tromsø Ap ble et bilde på krisen i partiet.

Nesten en time brukte Tromsø Arbeiderparti på å streve med teknologien før de torsdag kveld kom i gang med selve møtet der avgjørelsen om Arctic Center skulle tas.

Skjebnemøtet ble arrangert digitalt med 79 stemmeberettigede. Det ble skurr på linja, elendig kommunikasjon og folk som snakket forbi hverandre. Og i munnen på hverandre. Altså et godt bilde på forholdene i Tromsø Arbeiderparti og behandlingen av en eksplosiv sak - som nå har sendt partiet ut i en dramatisk krise.

Avviklingen av møtet i representantskapet fremsto som sjokkerende dårlig forberedt og gjennomført. Det minnet om fravær av ledelse og en god plan. Det manglet noen som kunne skjære gjennom med en myndig røst, i et parti der medlemmene ikke er på nett med hverandre.

Utfallet ble som ventet. Partiet sa nei til reguleringsplanen for Arctic Center. Alle de åtte representantene i kommunestyret har forpliktet seg til å stemme mot den 30.september. Ap nekter å arbeide videre med saken for å gjøre reguleringsplanen bedre, slik gruppeleder Jarle Heitmann anbefalte.

Sterke stemmer på møtet argumenterte mot og fikk gjennomslag. Vi kan ikke la døra stå på gløtt for Arctic Center, vi må lukke den for godt, sa Brynjar Andersen Saus. Vi må bevare naturmangfold og uberørt natur, sa Tonje Randisdatter Tunstad.

Etter hvert i debatten ble det ganske klart at det fortutsigbare, pragmatiske og kompromissvillige Arbeiderpartiet ville gå på et nederlag mot en argumentasjon som virker mer preget av slagord og sterke emosjoner. En mild invitasjon til å forene og samordne ulike hensyn ble avvist.

Det viser at det nå er fløyer i partiet som befinner seg på hver sin klode, og som det ikke vil være mulig å forene fordi de simpelthen ikke har noe til felles.

Noen vil spørre om de nye, toneangivende stemmene har gått feil når de har havnet i Arbeiderpartiet og sier nei til 100 nye arbeidsplasser i reiselivsnæringen i byen. Svaret er at det har de ikke. Dette er det nye Arbeiderpartiet - nesten halvparten av de 44 som satte en stopper for Arctic Center kom fra AUF.

Faren er at velgerne vil oppfatte det som et symptom på venstresidens store krise, med mangel på interessepolitikk for arbeiderklassen innenfor serviceyrker og tjenesteytende næringer som trenger arbeid og inntekt.

Behandlingen av saken har vært som et togkrasj i sakte film. Den har vært forvirrende og uforutsigbar. Og den endte med at Ap sa nei til noe de har vært for i 40 år, inntil de snudde på oppløpet gjennom en prosess som har kløyvd partiet i to.

Ansvaret for det hviler på de to hovedpersonene, gruppeleder Jarle Heitmann og fungerende styreleder i kommunepartiet Tove Karoline Knutsen. Knutsen tok kommandoen etter at lederen Arild Hausberg ble erklært inhabil fordi han hadde møtt ordføreren på kafe. Knutsen har spilt rollen som aktivist og ikke gjort noe forsøk på å bygge broer.

Ved sist valg fikk Ap 17 prosent i Tromsø. Hvor langt ned synker de nå? En meningsmåling i april viste at et klart flertall i Tromsø er for Arctic Center, også blant Aps egne velgere, som blir stadig færre.

Hotellnæringen og de som organiserer og snakker for reiselivet, hadde gitt et klart råd. Arctic Center er kanskje ikke perfekt, men dette er noe Tromsø trenger, var budskapet. Men Ap valgte å ikke lytte og er dermed i kraftig utakt med næringslivet.

Torsdag kveld var det fest blant motstanderne av Arctic Center. Det blir mest sannsynlig en kortvarig glede for seierherrene i Ap. For de som nå hyller dem, stemmer ikke Ap. De stemmer SV, Rødt og MDG.

Derfor må Ap nå rigge seg for en valgkamp der de trolig må betale en høy pris for å ha sagt nei til et reiselivsanlegg midt i den største arbeidslivskrisa i byen siden 2. verdenskrig. Høyre i Tromsø har fått en gavepakke de knapt hadde våget å tro på. De kan nå nesten ta monopol på rollen som partiet for verdiskaping. Vi kan heller ikke utelukke at investorer bak reiselivsanlegget nå søker nye jaktmarker i andre kommuner.

Det blir en lang og tung motbakke for et Arbeiderparti med en fullstendig ny identitet. Mange vil føle det som et veiskille. Og det er ikke sikkert det som skjedde på kaos-møtet torsdag kveld, lar seg reparere. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse