Annonse
Det er liten tvil om at Lyngen står overfor et problem som kan ramme næringslivet kraftig. Lyngenhalvøya har storslått og enestående natur, og er en attraktiv destinasjon for reisende fra hele verden. Foto: Lyngenfjord Adveture AS

Skuter-folket saboterer

Lyngen kommune har startet arbeidet med å rullere sitt løypenett for skuter-kjøring, som tilsammen er på 46 kilometer. Det er åpenbart at behovet er større.

Om to år håper de å ha et enda lengre og modernisert nett av traseer er på plass. Men det er et stort problem som kan sette det hele i fare. Og det er den utstrakte ulovlig kjøringen på Lyngenhalvøya.

– Hvis vi ikke får bukt med dette, risikerer vi å miste løyper, sier ordfører Dan Håvard Johnsen til Nordlys.

Ordførerens bekymring er høyst reell. For i motsetning til de øvrige kommunene i Nord-Troms er nemlig store deler av Lyngenhalvøya privat eiendom. Det fører til at kommunen må forholde seg til svært mange ulike grunneiere når de arbeider med å regulere skuter-løypene.

Den siste tiden har flere grunneiere signalisert til kommunen at de ikke lenger ønsker å ha skuterløyper over sine eiendommer, og begrunner dette med omfanget av  ulovlig kjøring.

I Lyngen finnes det nå en rekke reiselivsbedrifter som har spesialisert seg på skuterturisme og skiturisme i vinterhalvåret.

Det er dermed liten tvil om at Lyngen står overfor et problem som kan ramme næringslivet kraftig. Lyngenhalvøya har storslått og enestående natur, og er en attraktiv destinasjon for reisende fra hele verden.

Derfor øker antall besøkende, og trenden er at de internasjonale nordlysturistene har begynt å komme allerede tidlig på høsten. Det fører til at sesongen er utvidet. Reiselivsbedriftene ønsker seg flere skuterløyper, som kan åpne tidlig om høsten og ha lang sesong. Mye av det eksisterende nettet åpner i dag seint, fordi det går over islagte vann.

Men utfordringen er altså at uten avtaler med grunneierne, så stopper prosessen med å utvide løypenettet helt opp.

Situasjonen i Lyngen illustrerer et økende problem i den nordnorske utmarka. Et hurtig økende antall skutere, kombinert med mange som ikke forholder seg til lover og regler.

Selvdisiplinen hos fastboende og hyttefolk synes ikke på noen måte å være imponerende. Når ordfører Dan Håvard Johansen oppfordrer befolkningen i Lyngen til selvjustis, kan det derfor være stor fare for at snakker for døve ører.

Men vi har et lite håp om at det motsatte er tilfelle. De som tar seg til rette, bidrar til å undergrave næringsvirksomhet og arbeidsplasser i Lyngen. 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse