Annonse

Skytebane-skandalen fortsetter

Farsen rundt skytebanesaken i Tromsø fortsetter.  Tidligere denne uken ble det kjent at Tromsø kommune nok en gang har måttet gi tapt i sine forsøk på å stenge skytebanen (leirduebanen) i Tromsdalen.

Dette er mildest talt pinlig for Rødt, SV og Arbeiderpartiet. Som dermed ikke vil være i stand til å innfri et valgløfte de gikk høgt ut på banen med, stenging av skytebanen. De garanterte at de skulle avslutte en affære som har vært en verkebyll i Tromsø-samfunnet i mange år.

Det er, som de fleste vil være enige i, fullstendig absurd at en skytebane i en storby er lokalisert midt i et av de mest brukte områdene for friluftsliv og rekreasjon.

Men å gjøre noe med, har vist seg å være umulig, så langt. Og det er minst like absurd at alle forsøk på løse floken koker bort i nye konflikter og ugjennomtrengelig byråkrati.

Det siste i saken er altså at fylkesmann Elisabeth Aspaker i Troms og Finnmark har gitt medhold i klagesaken fra Tromsø jeger og fiskeforening (TJFF). Klagen ble fremmet på et vedtak i formannskapet i Tromsø for nesten to år siden.

Stengingsvedtaket fra sommeren 2017 er dermed opphevet, og det innebærer i korte trekk følgende: Det er fra nå av igjen lovlig å skyte på leirduebanen i Tromsdalen fremover. Bygninger på anlegget trenger heller ikke å fjernes. 

Forholdet mellom kommunen og TJFF ser ut til å være på frysepunktet. Nå er det behov for dialog. Begge parter må legge prestisjen til side og finne en løsning.

Den løsningen må være at det fremskaffes en ny og egnet lokalitet til skytetrening, og at Tromsø kommune medvirker til dette.  Dette burde, for å si det forsiktig, være mulig i en kommune med en geografisk utstrekning med det omfang Tromsø har.Vi tror mange også forventer smidighet også fra jeger- og fiskeforeningen.

Det forstemmende å tenke på alle de mislykkede forsøkene som er gjort på å lande saken. Det er nesten like ille som E8-saken, bare i mindre skala. Bare siden 2011 er det utredet over 25 lokaliteter og konsekvensutredet tre alternativer. Uten å komme en millmeter nærmere en løsning.

Det er i alles interesse at man raskt finner en ny og varig løsning på en skytebane å utøve trening for jakt, idrett for utøvere og jegerprøveopplæring. Et sentrumsnært turområde som Tromsdalen er fullstendig uegnet til slike aktiviteter.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse