Annonse

Skytebanen i Tromsdalen må stenges

Skyttermiljøene i Tromsø burde gå en runde med seg selv om hvordan man ønsker å framstå i bysamfunnet.

Ingen kan mistenke skyttermiljøet i Tromsø for å forsøke å vinne en popularitetsøvelse. Det er sjelden man ser noen utsette seg selv for en slik selvpisking i det offentlige rom som det skytterne i Tromsø gjør. De har for lengst tapt kampen om opinionen i Tromsø, uten at det ser ut til å svekke kamplysten.

Da Tromsø kommune i fjor høst besluttet at skytingen i Tromsdalen skulle opphøre, ble saken anket av skytterne. Nå er det klart at Tromsø Pistolklubb og Tromsø Jeger og fiskeforening har vunnet frem med sin klage til fylkesmannen i Troms.

Skyteforbudet i Tromsdalen er dermed opphevet, noe som betyr at det er fritt fram for skyting på leirdue-og pistolbanen i friluftsområdet. Skyttermiljøet i Tromsø ser altså ut til å være innstilte på å fortsette å plage både lokalbefolkning og turgåere med en aktivitet som ikke er ønsket. 

Det er mulig Pistolklubben og Jeger og fiskeforbundet har skarpskodde jurister i sin medlemsmasse, som er i stand til finne smutthull i lovverket som gir grunnlag for å å utfordre kommunens vilje, men omdømmet er i ferd med å synke ned mot det absolutte nullpunktet. 

Det er en høy pris å betale for en aktivitet som er viktig for mange, som er legitim, og som har sin klare berettigelse. Den konfliktlinjen man har lagt seg på, bidrar imidlertid til å svekke skyttersportens anseelse i Tromsø. Dessverre ser ut til at man har ledere som går med skylapper og ikke er i stand til å ta tydelige signaler fra lokalsamfunnet, ikke minst etter at det ble kjent at skytebaneanleggene er ulovlig oppført.

I en årrekke har skytingen vært en kilde til uro og konflikter. Det handler om forurensing og støy som er en plage både for beboerne i Tromsdalen og for friluftsinteressene i byen. En skytebane midt i Nord-Norges mest populære friluftsområde er i seg selv en usedvanlig dårlig kombinasjon. Omfanget av forurensingen er for øvrig ikke kjent, men det er grunn til å frykte en høy kostnad for oppryddingen når fylkesmannens undersøkelser er ferdig.

Alvoret i denne saken understrekes av at bydelsrådet i Tromsdalen truer med aksjoner når skytingen starter igjen. Det betyr at folk kan komme til å protestere gjennom å sette seg i skyte-området, med fare for egen sikkerhet.

Fylkesmannen har åpnet skytingen på grunn det som kan oppfattes som juridiske formalfeil fra kommunens side. Men fylkesmannen har også gitt det som kan oppfattes som en sjenerøs veiledning til kommunen om hvordan et nytt vedtak bør utformes for å kunne være gyldig.

Vi forventer at viljen til å stenge banen fremdeles står ved lag, og at kommunen snarest gjør et nytt vedtak som kan sette sluttstrek i Tromsdalen. Den politiske ledelsen i Tromsø har investert mye politisk kapital i saken, og har gjentatte ganger garantert at skytingen skal opphøre. Det vil være et stort nederlag for Kristin Røymo og Jens Ingvald Olsen om så ikke skjer.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse