Annonse
Tommy Berg og Ingrid M. Kielland.

Slå ring rundt barna – hent ungene våre hjem!

To små altaværinger og nordlendinger har blitt tatt fra oss. Dette skal vi ikke tåle.

La oss stå sammen i solidaritet med Alta som på denne måten har mistet to av sine små innbyggere og en av de store.

Det finnes et afrikansk ordtak som sier at “det krever en hel landsby å oppfostre et barn”. Når det gjelder barn som vokser opp i Nord-Norge bør vi  stå sammen og si at det krever en hel landsdel. 

Denne helga ble to små barn på 4 og 5 år og moren deres revet bort fra hjemmet sitt i Alta. De ble hentet på natta, av seks politifolk. Etter å ha bodd i Alta i fire år – så og si hele livet - skal de nå sendes “hjem”, med makt. Men disse barna var hjemme. En femåring som gledet seg til å begynne på skolen til høsten, en fireåring som gikk i barnehage og som ikke kjenner noe annet hjemland enn Norge. To små altaværinger og nordlendinger har blitt tatt fra oss. Dette skal vi ikke tåle.

Barn som vokser opp i Norge er vårt felles ansvar. Barn skal ha vern fra hele samfunnet. FNs barnekonvensjon fastslår at i alle avgjørelser som gjelder barn skal ”hensynet til barnets beste” være det grunnleggende.

Dagens asylpolitikk ivaretar ikke dette hensynet, og vi ser nok en gang at avtalen som regjeringen har inngått med sine støttepartier om å ta særskilt hensyn til lengeværende asylbarn ikke blir etterlevd. Høyre og FrP insisterer på samme måte som Ap gjorde det på å sette innvandringsregulerende hensyn foran barna. Dette er både dypt tragisk og pinlig for Norge. Når vi ikke klarer å verne barna som vokser opp her så betyr det at vi svikter som samfunn.

Tromsø slo ring rundt Tromsøjenta Yalda, og det førte fram. Men for hvert barn som har fått bli har denne regjeringa sendt ut mange flere. SV krever at lengeværende barn som har blitt sendt ut i strid med avtalen og det nye regelverket som skulle ivareta dem må få prøvd saken sin på nytt, i Norge. Vi må hente hjem igjen barna som nå befinner seg i et sprengt mottakssystem i Italia, på gata i Kabul eller uten språk eller nettverk i Jordan. Vi kan ikke akseptere at Norge ikke tar ansvar for disse barna som har vokst opp hos oss.

Vi nordlendinger har i tillegg et særskilt ansvar for de to guttene som nå er sendt ut. Vi må si fra høyt og tydelig om at dette finner vi oss ikke i. La oss stå sammen i solidaritet med Alta som på denne måten har mistet to av sine små innbyggere og en av de store.  La oss sende en tydelig melding til Oslo og  justisminister Anders Anundsen: Hent ungene våre hjem!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse