Annonse
Jonas Gahr Støre vil som statsminister levere på sine svært så klare garantier om hærhelikoptre på Bardufoss og ei sterk, nasjonal landmakt, skriver Steffen Jakobsen og Nils Foshaug. Foto: Forsvaret

Slaget har så vidt begynt

Vår statsministerkandidat Jonas Gahr Støre er like klar på at Bell-helikoptrene skal forbli på Bardufoss som statsminister Erna Solberg er bestemt på at de skal til Rygge.

Kampen om stortingsflertall og regjeringsmakt er inne i en avgjørende fase. Slaget om landmakt og hærhelikoptre har så vidt begynt. Vinner vi den første, sikrer vi den andre.

Skal vi trygge landet og sikre landsdelen er det bare ett regjeringsalternativ som gjelder: Jonas Gahr Støre som statsminister for ei ny regjering utgått fra Arbeiderpartiet, med et styrka Senterpartiet som pådriver i forsvarssaker.

Meningsmålingene i nord viser hva vi visste: Arbeiderpartiet blir straffa for å ha inngått et uklokt forsvarsforlik med Høyre og Fremskrittspartiet. Beslutningen om å flytte 339 skvadron – og i realiteten: hovedbasen – til Rygge skyldes mer mangelfull forståelse enn politisk plan. Saken var dårlig håndtert internt. Det har vi fra Troms aldri unnlatt å si klart fra om overfor partiledelsen. Det har ført til oppklaring, og til en tydelig garanti. Som også er nedfelt i partiprogrammet.

Krystallklar tale

Arbeiderpartiet kan ikke lenger misforstås. Vårt høyeste organ, Landsmøtet, gikk i vår til det uvanlige skritt å spesifikt navngi ett sted – Bardufoss – som lokalisering for helikoptre til støtte for Hæren. Allerede lenge før det hadde Jonas Gahr Støre, Anniken Huitfeldt og Cecilie Myrseth garantert det samme hvis Arbeiderpartiet kommer til makta.

Under statsministerduellen på NRK var Støre like klinkende klar på at Hæren fortsatt skal ha dedikert helikopterstøtte – på Bardufoss. Arbeiderpartiets tidligere forsvars- og utenriksminister Espen Barth Eide var minst like tydelig da han her om dagen besøkte Bardufoss. Også når det gjaldt meningsløsheten i å forlate hovedbasekonseptet som det i flere år har vært brei enighet om på Stortinget – for å flytte funksjonene til Rygge.

Vår statsministerkandidat Jonas Gahr Støre er like klar på at Bell-helikoptrene skal forbli på Bardufoss som statsminister Erna Solberg er bestemt på at de skal til Rygge.

Kompromissets mulighet

Arbeiderpartiet i Troms har funnet sammen med bl.a. Høyre og Senterpartiet i en klok, tverrpolitisk tilnærming med gode løsninger. I det nye Troms-dokumentet om landmakt peker vi på en særdeles enkel løsning som kan ivareta sammensatte behov – og som er en direkte invitt til særlig Arbeiderpartiet og Høyre om å finne den beste nasjonale løsning.

En god løsning som begge partier – og et samla storting – bør kunne slutte seg til, uten at noen lider prestisjenederlag, er dette kompromisset anvist i Troms-dokumentet:

339 skvadron videreføres på Bardufoss for å støtte Hæren, spesialisert for landoperasjoner – i første omgang med ni Bell-helikoptre. 720 skvadron reetableres på Rygge for å støtte spesialstyrkene, øremerket spesialoperasjoner – foreløpig med de andre ni Bell-maskinene. Så anskaffes egne helikoptre til spesialstyrkene, mens Hæren får tilbake alle 18 Bell 412 til Bardufoss – og tilføres flere, nye maskiner.

Dette er det rom for innafor et forsvarsbudsjett som både Arbeiderpartiet og Høyre har programfesta ei snarlig økning av. Dette vil løse ei betent sak det har gått alt for mye prestisje i.

Kampen fortsetter

I Troms inntar vi ei nasjonal forsvarspolitisk tilnærming. Dessverre registrerer vi at det samme ikke er tilfellet i Østfold, verken i Høyre eller Arbeiderpartiet. Der rår i alt for stor grad snevre sektorinteresser. Derfor har vi fortsatt en jobb å gjøre innad i Arbeiderpartiet. Kampen om forsvarsevne – for landmakt og helikopterstøtte – driver vi hele tida. Og den kampen vil vi trappe opp etter valget: overfor et nytt storting, en ny fagkomité – og egen partiledelse.

Langtidsplanen for forsvarssektoren blir komplett først langt utpå høsten, når den bebuda landmaktproposisjonen skal behandles, og framtidig landmakt besluttes. Først da skal det tas stilling til hvilken helikopterstøtte Hæren skal ha. Da kan alle som innser at forliket var ufornuftig på enkelte punkter, se alt under ett – og sikre den for alle formål beste løsning. Inklusive forsterka, dedikert helikopterstøtte til Hæren på Bardufoss. Som Arbeiderpartiet har forplikta seg til.

Derfor: Skal vi være trygge, må vi først sikre ei ny regjering. Med statsminister Jonas Gahr Støre som blir å levere på sine svært så klare garantier om hærhelikoptre på Bardufoss og ei sterk, nasjonal landmakt.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse