Annonse
Einar Johansen (88) håper fortsatt på gjeninnføring av fritt brukervalg og nye oppdrag for Privat Omsorg Nord i Tromsø kommune. Foto: Solbakkens garasjestudio

Slaget om fritt brukervalg er ikke tapt!

Det vil være kjent at de borgerlige partier, inklusiv Senterpartiet, ønsket å stemme over å utsette oppsigelse av Privat Omsorg Nord (heretter kalt PON) til etter valget. Det var jo bare ni dager det sto om. Gunnar Wilhelmsen nektet slik avstemning og hevdet at anbudsdokumentene hindret slik avstemning. Uforståelig for meg, brutal oppsigelse av ansatte i PON - og hjerteskjærende reaksjon fra brukerne.

PON har en del PBA-brukere (personlig brukerstyrt assistanse), PON har også hatt den vanlige hjemmetjeneste for de som har PBA, hjelp til kveld og morgenstell etc. For folk som er i en så vidt sårbar situasjon er det forståelig at det ble en god del gråt for å miste kjente og kjære til det meste intime stell. Dette burde de har vært spart for.

PON har hatt dårlig betaling for selve hjemmetjenesten. For PON har dette likevel vært gunstig, og de har dermed også kunne hjulpet kommunen i mange tilfeller. Årsaken til at PON har drevet med overskudd skyldes at de i tillegg tilbyr tjenester som PBA, husvask, frisørklipp, snømåking, ledsager til legetime, ledsager for å handle mat etc. En god del av disse tjenester dekker brukerne selv.

Kostnadene med å overta brukerne som har hatt fritt brukervalg blir meget store. Det koster Tromsø Kommune enormt mye pr. år for å overta de brukerne som har benyttet seg av fritt brukervalg.

Privat Omsorg Nord har sendt en beregning til Tromsø kommune på fremtidens kostnadsbilde fritt brukervalg. Tallene er presentert for administrasjonssjefen i et eget møte 27.05.2019. Det er ikke kommet noen reaksjon fra kommunen.

Privat Omsorg Nord avslutter slik: «Skal dette gjennomføres så bør kommunestyret gjøres oppmerksom på den merkostnaden dette vil medføre.» Konklusjon: Det vil koste Tromsø Kommune minst 15 mill. kr. ekstra pr. år. Politikerne vet selv hvor langt denne informasjonen er kommet.

Etter dette bør det vel være mange flere som vil stemme for gjeninnføring av fritt brukervalg. Nå er det ikke bare ideologi, men nå kreves det også økonomisk ansvar. Håper ikke at en slik sak skal forstyrre neste valg.

La oss komme til politikk: Kvaløyforbindelsen og jernbane til Nord-Norge!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse