Annonse
SLANGEN PÅ HAUGEN: Det skulle bli slik bildet til høyre viser. Men så ombestemte aktørene bak bygget seg. Nå er særpreget er borte, tilbake står en kald og glatt fasade, et simpelt kontorbygg som vansirer det ærverdige, historiske villastrøket. Foto: Torgrim Rath Olsen/ Blå Arkitektur

Slangens vei inn i hagen på Storhaugen

Var planene som ble sendt til høring i øst og vest, ikke realiserbare?

Naboene føler seg lurt av byggetegningene. Arkitekten raser og vil ikke ha noe med prosjektet å gjøre. Nok en bygge-skandale i Tromsø er under oppseiling. Hvor i alle dager er kommunen? Eller er den også lurt?

Kan man gjøre hva man vil, bare man er en stor og mektig nok aktør?

Fasademessig er bygget «Slangen» på Storhaugen, som nå er klar til innflytting, helt endret. De opprinnelige tegningene, som fulgte med nabovarslene, og som, tro det eller ei, brukes den dag i dag for å selge leilighetene, er ikke realisert. Tar man turen oppover Clodiusbakken nå, er det en kald, glatt vegg av glass og betong som møter en. Ikke et bygg med små verandaer og sitteplasser, som skulle bryte nettopp med et goldt og uinnbydende ytre.

Det spesielle ved husene er borte. Dette ligner helt ordinære kontorbygg som har tvunget seg på et av byens spesielle villastrøk. Utbyggerne har rett når de reklamerer med «herskapelige» omgivelser. I gamle Tromsø var dette et fornemt strøk.  Her ligger det fortsatt vakre villaer med litt størrelse på hagene, noen av dem faktisk vernet. På folkemunne snakkes det nå om at slangen har funnet veien inn i Edens hage.

Har Tromsø kommune tillatt denne vansiringen av et verneverdig bomiljø? Eller har man ikke visst om endring i planene?

Arkitekt Nils Mjaaland i Blå Arkitektur, som sto for de opprinnelige tegningene, vil nå ikke ha navnet sitt knyttet til prosjektet. Han skrev i et innlegg på Nordnorsk debatt at han ble kastet ut av prosjektet til fordel for konsulentselskapet Norconsult da selve byggetegningene skulle utformes.

Verken utbygger Nor Bygg, konsulentselskapet Norconsult eller entreprenør Consto er spesielt snakkesalige i sakens anledning. Utbygger sier til Nordlys at en av årsakene til at entreprenøren valgte å bruke Norconsult var knyttet til filformatet på byggetegningene. Videre heter det: - Det er klart det hadde vært mulig å gjennomføre byggingen nøyaktig slik den var tegnet opprinnelig, men da er det ikke sikkert at prosjektet hadde vært gjennomførbart.

Ikke gjennomførbart? Filformat? Eller økonomi? Var planene som ble sendt til høring i øst og vest, ikke realiserbare? Da ble i alle fall naboene lurt.

Det er mang en tromsøværing som har stiftet kjennskap med det som betegnes som kommunalt vinduspoliti. Man får ikke lov til å endre på eksisterende bygg, uten at kommunen gir tillatelse til det. Det gjelder verandaer, vindu, dører, garasjer osv. osv. Historiene er mange, også om folk som har brukt masse penger på den ene tegningen etter den andre, men bare fått nei fra kommunen.

Men bare det blir stort nok, går det meste igjennom, later det til. Monsterbygget på Kvaløyveien er et eksempel. Også der ble «tegningene laget i en programvare og standpunktene satt i modeller», ifølge utbygger. Resultatet av datamaskinenes arbeide er overtydelig.

Det begynner å bli mye nå, Tromsø kommune.

Og det begynner å bli nok. Plan og bygningsloven er fortsatt streng. Dersom bygninger skal endres vesentlig, skal det søkes om tillatelse. Spørsmålet er om det er gjort i tilfellet Slangen på Storhaugen? Hvis svaret er ja, bør alle som har fått avslag på en byggesak samle seg og kreve lik behandling.

Dette går på tilliten løs. Innbyggerne har krav på forutsigbarhet når det gjelder eget bomiljø. Vi skal ikke overrumples av bygninger som ser helt annerledes ut når de er ferdig, enn de gjorde på tegnebrettet. Vi må kunne ha tiltro til at det vi forespeiles, er det vi får. Hvis inntrykket blir at noen kan gjøre som de vil, dersom de bare er store og mektige nok, har vi et stort demokratisk problem.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse