Annonse
Jeg kan ikke se at Nordlys, som det største avishuset i Troms og Finnmark, har stilt et eneste spørsmål om samfunnsikkerhet i Finnmark i koronatider med stengt vei, skriver Irene Ojala. (Foto: Nordlys arkiv)

Spørsmålene som ikke blir stilt av nordnorske avishus

Når folk i for eksempel Kautokeino, Vardø, Alta, og Tromsø beskytter seg fordi sykehus og helsetjenester er fraværende - da hevder regjeringen at det er diskriminering av søringer. Er det ikke noe som skurrer?

I sør jaget helseministeren og regjeringen alle hyttefolk til byen, fordi bygdene ikke hadde tilgjengelige helsetjenester for sin egne innbyggere.

Skal små bygder i Nord-Norge, som mangler respiratorer og har lang vei til sykehus eksponeres med smitte fra sør - mens bygdene i sør skal sende alle hyttefolk til byen - fordi hyttebygder ikke er rigget for å ivareta sin egen befolkning?

Når folk i for eksempel Kautokeino, Vardø, Alta, og Tromsø beskytter seg fordi sykehus og helsetjenester er fraværende - da hevder regjeringen at det er diskriminering av søringer. Er det ikke noe som skurrer?

Alta og Kautokeino den største regionen i Finnmark har tilsammen 26.000 innbygger - uten en eneste respirator. Porsanger, Karasjok og steder øst for Hammerfest er heller ikke belyst ut fra samfunnskritiske spørsmål.

I tidsrommet 1.oktober 2019 – 12.03.2020 viser Meldingsrapport fra Statens Vegvesen følgende:

  • EV6 Sennalandet, som samtlige pasienter fra Altaregionen må over for å komme til sykehuset var midlertidig stengt: 34 ganger med en varighet på til sammen 7 dager, 8 timer og 31 minutter (176,5timer). Kolonkjøring i samme periode: 56 ganger som tilsvarer 9 dager, 20 timer og 54 minutter.
  • E6 Hatter, fjellovergang som binder Honningsvåg, Havøysund, Porsanger, Karasjok og Nordkinnhalvøya til lokalsykehuset i Hammerfest, har vært midlertidig stengt 18 ganger i perioden 1.oktober 2019 – 12. mars 2020, noe som tilsvarer 4 dager og 9 minutter. I samme periode har fjellovergangen vært kolonnekjørt 12 ganger som tilsvarer 1 dag, 9 timer og 45 minutter.
  • Luftambulansetjenesten, Babcock, meldte før helgen at 12 piloter var i karantene.

Jeg kan ikke se at Nordlys, som det største avishuset i Troms og Finnmark, har stilt et eneste spørsmål om samfunnsikkerhet i Finnmark i koronatider med stengt vei - på redaksjonell plass. Heller ikke Finnmark Dagblad og Avisa Nordland har gjort jobben sin.

25. mars er planen at Finnmarkssykehuset skal inngå byggekontrakt med Consto-konsernet om bygging av et sykehus i sjøkanten i Hammerfest, en by som er utilgjengelig for resten av Vest-Finnmark store deler av vinteren. Noe som faktisk kan eskalere de kommende årene, grunnet en varslet katastrofe om et klima i endring. Det er en sak som Nordlys ikke har fokusert på. Det er mer underlig enn at Alta og andre kommuner i nord stenger grensene for søringer.

Undertegning av den nevnte kontrakten planlegges gjennomført tross for at Helse Nord er teknisk konkurs med over 700 millioner kroner i underskudd. Her må dårlig økonomisk styring og byggekostnader i Kirkenes og Bodø bære en stor del av ansvaret. I tillegg har Finnmarkssykehuset så store økonomiske problemer at de må spare inn 119 millioner kroner inneværende år. På tross av dette:

Avishuset Finnmark Dagblad, som har hovedkontor i sykehusbyen Hammerfest, Nordlys, som har hovedkontor i universitetssykehusbyen Tromsø og Avisa Nordland, Bodø, som er vertskommune for det regionale helseforetaket Helse Nord stiller ikke ett eneste samfunnskritisk spørsmål om hvordan Finnmarkssykehuset kan inngå byggekontrakter i ei tid da de faktisk er teknisk konkurs.

Avishusene spør ikke heller ikke om hvorfor styrepapirer ikke er tilgjengelig i god tid før styremøtet gjennomføres - ei heller stilles det spørsmål om hvorfor styremøtet planlegges gjennomført uten streaming.

Og som om ikke det er nok:

Stortinget skulle behandle Nasjonal helse- og sykehusplan for 2020-2023 den 2. april. Denne behandlingen har Stortinget utsatt inntil videre.  Årsaken er korona-krisen. Nasjonal helse- og sykehusplan er grunnlaget for utvikling av sykehusene i Norge. Heller ikke her gjør avishusene en tilfredsstillende jobb og stiller spørsmål om det ikke er på sin plass at samtlige regionale helseforetak, også Helse Nord, utsetter alle inngåelser av byggekontrakter til krisen er over. Hvorfor eterlyser man ikke et tilleggsdokument hvor erfaringer om manglene med samfunnsikkerhet i vårt land i ei tid med koronakriser blir belyst?

I vårt hus har vi mange aviser: Finnmarken, Finnmark Dagblad, Nordlys, Altaposten og Avisa Nordland, Fiskeribladet, Aftenposten m.flere. Det er på bakgrunn av dette jeg stiller mine spørsmål - for det er vel slik at journalister fra ulike avishus har forpliktelser til å stille de samfunnskritiske spørsmål vi borgere trenger svar på. Hvorfor skal vi ellers holde disse avisene?

  • Artikkelforfatter Irene Ojala leder den frivillig organisasjonen Pasientfokus med sete i Alta. “Det er Pasienter og pårørendes fortellinger fra levde liv med sykdom, akutt-hendelser og fødsler som er fundamentet i vårt arbeid”, skriver Pasientfokus på sin Facebook-side.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse