Annonse
Nedbyggingen på Andøya må stanses øyeblikkelig før enda mer skade er påført en av de viktigste hjørnesteiner av forsvaret her nord. Det faktum at de nye moderne amerikanske overvåkningsflyene P-8 Poseidon i skrivende stund har valgt Andøya som base for sine øvelser sier alt. USA vil neppe ha noe i mot at Andøya blir første punkt på den nye Langtidsplan for Forsvaret, skriver Einar Sørensen. Foto: Forsvaret

Slik blir Andøya flystasjon berget

Det første er Andøya flystasjon, den andre er en skikkelig helikopterstyrke i Troms og den tredje er moderne utstyr som panservogner for Hæren i  nord. Jeg blir heller ikke overrasket om det også blir aktuelt å gjenåpne Olavsvern som viktig marinebase i nord.

Langsomt ser det ut til at også  Norge er  i ferd med å våkne til den dystre mulighet at det NATO vi har pr. i dag etter toppmøtet i Brussel 11. og 12. juli er et helt annet og mye mer usikkert NATO. Donald Trumps USA har ettertrykkelig sørget for at sviktende tillit nå råder grunnen. For regjering og opposisjon synes det å være enten USA eller ingenting. Det er et enormt tankekors at i Norge er det ingen debatt om alternativer.

Men aldri så galt at det ikke er godt for noe, og undertegnede tror at norske myndigheter og den politiske eliten i Oslo først som sist kan forsone seg med at deres Langtidsplan for forsvaret etter den 12. juli ganske enkelt er akterutseilt.  USAs krav om straks å få forsvars-budsjettene opp på 2 prosent av BPN er en marsjordre også til en sta statsminister Erna Solberg om få åpnet statskassen for forsvarsformål.

Norge har ikke noe valg. Det er faktisk et ultimatum vi står overfor, og da må selv iherdige forsvarere av LTP som Høyres Hårek Elvenes erkjenne at nå må kortene deles ut på nytt.

Denne gang må Nord-Norge ikke holde kjeft og følge lydig parolene fra parti-kontorene i Oslo. Gjennom utallige avisinnlegg gjennom det siste året – ikke minst fra svært anerkjente militære ledere – er det slått fast at Nord-Norge er ofret på LTPs alter. Nå må forsvaret i nord gjenreises. Og her mangler ikke områder. Men spesielt tre er viktigere enn alt annet.

Det første er Andøya flystasjon, den andre er en skikkelig helikopterstyrke i Troms og den tredje er moderne utstyr som panservogner for Hæren i  nord. Jeg blir heller ikke overrasket om det også blir aktuelt å gjenåpne Olavsvern som viktig marinebase i nord. Det er et av de største hullene i et troverdig invasjonsforsvar.

Vi må ikke komme i den situasjon at  Erna Solberg & Co kommer hjem fra Brussel med klar melding om å øke forsvarsbudsjettet, bare for å  smøre de friske midlene ut på alt og alle landet rundt. Om vi noen gang skulle mangle en stor sak som kan samle Nord-Norge fra sør til nord, så er det dette: Gjenoppbygging av forsvaret, og vi vet  nøyaktig hvordan det må skje.

Fremfor alt gjelder det Andøya, der nedbyggingen må stanses øyeblikkelig før enda mer skade er påført en av de viktigste hjørnesteiner av forsvaret her nord. Det faktum at de nye moderne amerikanske overvåkningsflyene P-8 Poseidon i skrivende stund har valgt Andøya som base for sine øvelser sier alt. USA vil neppe ha noe i mot at Andøya blir første punkt på den nye Langtidsplan for Forsvaret.

Men norsk forsvarsdebatt må komme videre – og vi kan ikke lene oss kun mot et USA som i mange år fremover ikke vil være det USA vi kjenner fra tidligere. Norge må i likhet med alle NATO-land, unntatt nettopp USA, erkjenne at vi ikke bare skal ha et troverdig forsvar, men at vi mer enn noen gang tidligere i etterkrigstiden må samarbeide mye tettere med de europeiske landene i NATO. (se min artikkel i Nordlys om Nord-Norge som bakgård i Euro-NATO)

Det grenser til uansvarlighet at ledende norske politikere fra nær sagt alle partier har en slags stilltiende strategi om at er det ett tema som skal ties i hjel, så er det alt vedrørende EU. Norge er derfor mer isolert i forsvarsdebatten enn noen gang. Pr. i dag vet «alle» hva som skjer i Europa, der 22 av NATOs 29 medlemsland befinner seg. Med veldig få unntak beveger norske politikere seg på gummisåler straks EU – og USA/Donald Trump – kommer på dagsorden. Av rene innenrikspolitiske årsaker trår de desperat vannet.

Dette er skadelig for norsk forsvar – både den skarpe delen av det så vel som det vi i gamle dager kalte totalforsvaret, fordi det sivile samfunn må være grunnlaget for forsvaret, samme hvor teknologisk avansert det blir. Nøkkelord her er samspill og tillit.

NATOs europeiske dimensjon er noe av det viktigste for forsvaret av Nord-Norge, også fordi vi har to nordiske naboer som definitivt er opptatt av at forsvaret av Nordkalotten må inn i forsvarsplanene i våre land. Sverige og Finland er nå i ferd med å bli sterke partnere i den nye europeiske forsvarsvirkelighet og der vi innen 2025 vil se en formell organisasjon i European Defence Union, med et eget hovedkvarter og egen politisk ledelse.

Dette vil i realiteten bli NATOs fremtid – spesielt hvis Donald Trump får det som han vil. De viktigste europeiske lederne, inkludert britene som neste år går ut av EU, har innsett dette lenge og har bedt om egen forsvarsavtale med   Brussel . Derfor har vi pr. i dag en egen europeisk langtidsplan for forsvaret, og tro det eller ei, med en enorm oppslutning rundt i et Europa der man ellers kan krangle så fillene fyker. Alle forstår hvor vitalt sikkerheten er.

Sverige og Finland deltar for fullt – men deres fokus er i øyeblikket det baltiske området med Østersjøen som sentrum. Men de har et våkent blikk vestover og bare venter på at Norge skal våkne og se at vi har felles interesser som må ivaretas.

Det er en skjebnens ironi at årsakene til at ovenstående nå tvinger seg frem raskere enn noen trodde var mulig er nettopp Donald Trump. Hans opptreden mot Europa har fått den konsekvens at aldri før har Europa vært så samlet som nå.  Men hvor er Norge i denne sammenheng?  Norge må gjøre som britene – søke om medlemskap i den europeiske sikkerhetsunionen. Da åpner vi plutselig opp for et integrert forsvar der Nord-Norge vil få en helt annen verdi enn i dag. Det vil Sverige og Finland gjerne bidra til.

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse