Erna Solberg varsler tøffe omstillinger i norsk økonomi.

Slik gjør vi Erna glad (og blir bedre mennesker på kjøpet)

Snart surkler det i borerørene og oljen kan ikke redde oss lenger.

Til Staten: Hvordan har du klart å vokse med 22.000 ansatte siden 2006?
Og nå som vi hadde det så koselig. Påskeferien i hytta på fjellet er planlagt. Bare tre uker senere er det 1.mai-helg og vi får brukt hytta ved sjøen. Litt dyrt, men vi tar det på kredittkortet og satser på et godt lønnsoppgjør denne våren. Og så kommer Erna og fortaller at det er overhengende fare for at vi kommer til å bli et “land hvor vi har lavere lønninger og mindre velferd, både privat og offentlig”. For dem som bor i Tromsø var ikke sjokket lagt seg før byråd Jonas Stein i en kronikk varslet om trange tider i Ishavsbyen. 
 
Tirsdag hørte jeg sjeføkonom i DNB Øystein Dørum tegne og fortelle om hva de så i glasskula. Han hentet frem graf på graf hvor vi befant oss på toppen av svært bratte rutsjebaner hvor det var god fart nedover de neste fem årene. DNB har beregnet at vi kommer til å få den laveste lønnsveksten siden 1989. Det er tid for striskjorte og havrelefse. Snart surkler det i borerørene og det er slutt på oljen. I mediebransjen har vi lært oss at det alltids går an å smi et sted, selv om du allerede har kuttet til beinet. Så jeg har samlet noen sparetips. 
 
Til Staten: 
 • Skal vi fortsatt gi milliarder i skattefradrag til oljeselskap, som borer tørt på felt der uansett oljeprisen må dobles før en utbygging blir lønnsom? Det må være lov å spørre.
 • Du skal kjøpe 52 F-35 kampfly til i beste fall en halv milliard kroner hver. Kan vi unnvære et par av dem? Det virker ikke som Putin er redd for dem uansett. 
 • Hvordan har du klart å vokse med 22.000 ansatte siden 2006? Trolig: 
 • NAV: 19.000 ansatte, og så bruker dere en milliard i året på konsulenter? Vi kunne kjøpt to jagerfly for de pengene! 
 • Smørebusser. Den økonomiske veksten skjer i Afrika og Asia. Det er dem vi må imponere nå. De driter i hvem som har best glid. 
 
Til kommunene: 
 • Barna går på skoler som forfaller. De kommer fra hjem som er pusset opp til en standard verdig Ludvig XIV takket være boligverdier som har gått i taket og gitt folk gratis penger. Det er fullt mulig å få slike gratis penger. Det heter eiendomskatt. 
 • Det er ikke slik at kommunenavnet ble skrevet inn i stein av den første tullingen som klarte å følge iskanten opp fra kontinentet. Den norske kommunestrukturen ble sist ryddet i 1967 og 300 kommuner forsvant. Da var allerede halvparten av Norges innbyggere i dag født. Mange av dem i en kommune som så annerledes ut. Slå dere sammen, det blir fort glemt. 
 
Til folk flest: 
 • Sydenturer. Må vi ha tre i året? Vi har pumpet opp olje i 40 år og sørget for varmere klima hjemme. Rundt Middelhavet er sommertemperaturene nå knape levelige. Penger å spare her altså. 
 • Oppussing. Kan vi gå for trestavsparkett i år? Det sitter selvsagt langt inne
 • Interiør. Må vi gå på Åhlens og kjøpe ting med bokstaver hvor det står HOME? Vi skal reise mindre, og kommer til å kjenne oss igjen når vi våkner hjemme. (Se Sydenturer). 
 • Nye TV-apparat. Hvis folkene på TV er større enn skala 1:1 er det bare skummelt å se Paradise Hotel. 
 • Skolevesker til over 10.000 kroner. 
 • Dingser fra Apple som går tom for strøm. 
 • Sykler til 40.000 når far får førtiårskrise. 
 
Som vi ser: Det blir hardt arbeid. Men det ender gjerne bra. Og vi har gjort det før. Jeg snakker om jappetida. Det var ikke noe vakkert syn. Vi brukte masse hårspray og sløste penger på de mest vulgære ting. Så, i 1988, raste vår lille verden sammen. Det ble en lang lavkonjunkur med arbeidsledighet på åtte-tallet og styringsrente på 10-tallet. Slik ble det folk av oss igjen. Ellers ville vi gått rundt og sett ut som en såpeserie fra 80-tallet hele gjengen. Trøst dere med den tanken. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse