Annonse
KAN KOMME TIL Å SÅ JA: Stortingsrepresentant Frank Bakke-Jensen fra Finnmark har ikke bestemt seg for hva han mener om et OL i Oslo Foto: Scanpix

Slik kan jeg si ja til OL i Oslo

IOC ser på Norge som en løsning for å komme bort fra gigantomanien fra de siste års OL-leker.

Som stortingsrepresentant fra Nord-Norge forutsettes det at jeg er i mot OL hvis det ikke arrangeres i Tromsø

Når IOC løfter frem Norge som den idelle arrangørnasjonen skyldes dette i stor grad våre demokratiske verdier. Disse verdiene er også for idrettens del tuftet på et idrettsNorge hjertelig til stedet i hele Norge. Da er det viktig at vi i iverene etter å arrangere et nytt OL ivaretar akkurat dette. 

Et ja til OL må betinge et sterkere Idretts-Norge i hele landet.

Jeg kommer fra en familie som har fostret idrettsinteresserte i generasjoner. En interesse ikke langt fra fanatisme når det ble som hetest. Men som for de fleste andre nordmenn, også en sportsinteresse tuftet på sunne verdier, rettferdighetssans, sansen for ærlig spill og mild nasjonalisme. At den kunne gi seg utslag i fargerikt språk og høylytte verbalinnslag, er i alle fall i Båtsfjord en selvfølge. Som et bilde på hvordan vi prioriterte i vår familie,må jeg få fortelle følgende anekdote. 

I 1991 tjenestegjorde jeg som FN soldat i Libanon. Dette var under den første Kuwaitkrigen og sammenbrudd i telekommunikasjonene gjorde det vanskelig å holde kontakten hjem. Ved hjelp av en nymontert satelittelefon ble vi alle pålagt en 3 minutter lang telefonsamtale for å berolige de der hjemme. Det jeg og forsvaret ikke hadde tatt med i beregningen var at dette også sammenfalt i tid med Ski-VM i Val de Fiemme. 

Ringte hjem
Telefonsamtalen hjem tok 20 sekunder og forløp slik.
– Hei, pappa, det er Frank. Vi har det bare bra, her vi er stasjonert er det rolig og fint.
– Det er flott Frank, har du nummeret til din mor? Du skjønner Vegard går djævelsk godt akkurat nu!

Jeg er ikke sikker på hvilket løp det var, men for min far holdt det å høre at jeg hadde det bra, nå som Vegard Ulvang presterte.
Om jeg ikke har min egen idrettskarriere å vise til, så har jeg opp gjennom årene vært trener for aldersbestemt fotball og hatt verv både som sportslig leder, og styreleder for allidrettslag.

Her er altså godt rom for nedarvet sportsinteresse, så også når man kommer til spørsmålet om et nytt OL i Norge

Hva mener jeg så om et nytt OL i Norge?

Jeg vet faktisk ennå ikke hva jeg mener. Jeg føler meg ofte stigmatisert i disse debattene. Som stortingsrepresentant fra Nord-Norge forutsettes det at jeg er i mot OL hvis det ikke arrangeres i Tromsø. Og dette uavhengig av om jeg diskuterer dette i nord eller i sør.  Jeg forsøker nok å ta en mer nyansert og konstruktiv tilnærming til saken.

Finansielt etterslep
I mine roller som idrettsleder traff jeg ofte på problemene med å finansiere idrettsanlegg. Det er et stort finansielt etterslep i hele idrettsNorge. Tidlig på 2000 tallet var det et tilbakevendende problem at vi ennå nedbetalte anleggene bygget for Lillehammer OL.

Da planene om Tromsø OL kom var jeg ordfører i Båtsfjord, og fant det betimelig å spørre om dette også var et OL på avbetaling? 

Jeg fikk ikke svar og rakk derfor aldri å si et ubetinget ja til Tromsø OL.

Som stortingsrepresentant var jeg i forrige periode i møte med Norges Idrettsforbund. Problemene med etterslep på anleggsektoren hadde vokst ennå mer. Ingen spørsmål var viktigere enn hvordan man kunne få finansiert idrettsanlegg over hele landet. Tippemidlene var ikke lengre tilstrekkelig, og man måtte se etter nye finan sieringsmodeller var budskapet vi ble presentert.

Det hører man ikke så mye om nå for tiden, men jeg mener det ennå er et både riktig og viktig spørsmål å stille. 

Vil ta standpunkt
Jeg er altså både opptatt av og engasjert i idretten. Jeg er også av den oppfatning at min innsats i idrettslaget er noe av det mest meningsfulle jeg har brukt fritiden min på. Jeg har utviklet både demokratiske ferdigheter og et sunt verdisyn i idrettsbevegelsen. Jeg er også klar over, og begeistret for den drakraft som ligger i å arrangere OL på hjemmebane. 

IOC utrykker åpent begeistring for måten vi arangerer store idrettbegivenheter på her landet, og ser på Norge som en løsning for å komme bort fra gigantomanien fra de siste års leker. Denne suksessen er jo tuftet på verdiene til den landsdekkende folkebevegelsen idrettsNorge er. 

Derfor blir det for meg et viktig poeng at vi fortsatt bygger Idretts-Norge som en landsdekkende bevegelse. Idretten til stedet i alle kriker og kroker av landet, er ikke en floskel, det er fundamentet for at vi kan påta oss store arangmenter. 

Over alt, alltid som det en gang het i HV, er den demokratiske plattformen vi må bygge idrettsNorge på. Når disse spørsmålene er besvart skal jeg ta et standpunkt for eller i mot et nytt OL i Norge. 

LES OGSÅ: Kommentaren fra Lasse Jangås om IOC og Gerhard Heiberg

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse