Annonse
Mangemilliardær Kjell Inge Røkke vil punge ut for et nytt storslått forskningsfartøy og for en 200 meter høy skyskraper på Fornebulandet, som skal huse «Verdenshavenes hovedkvartér». Illustrasjoner: Wingård arkittekter og Ocean Rev

Slik skal Røkke redde verdenshavene

Nå vil den nyslåtte filantropen Røkke, med Nina Jensen som klima-fikenblad, bruke forsøplingen av havene til å reise et monument over seg selv og sin selverklærte – og foreløpig udokumenterte – innsats for havmiljøet.

Havet har blitt en internasjonal snakkis. Det snakkes om tilstanden i verdenshavene på nær sagt alle topptunge møter og konferanser over hele kloden – muligens med unntak av møter der Donald Trump setter dagsorden. Sist på årets World Economic Forum i Davos, som med et kompetansetungt panel hadde en dyster gjennomgang av statusen i verdenshavene.

Det var kanskje på høy tid, vil vel noen si. Faktum er at det har vært allment kjent i mange tiår at verdenshavene har blitt brukt som menneskehetens søppeldunk. All slags dritt har blitt dumpet i havet over hele kloden. Allerede da Thor Heyerdahl i 1970 seilte over Atlanteren i sivbåten Ra II, ringte alarmklokkene. Heyerdahls mannskap kunne fortelle om sjokkerende mengder søppel på havet. En rapport om denne miserable tilstanden i Atlanterhavet ble sendt fra Heyerdahl til FN.

Et halvt århundre har gått. Og forsøplingen av havene har bare fått fortsette. Om tretti år vil det være mer plast enn fisk i havene, hvis utviklingen ikke snues. Den syke hvalen som for to år siden ble avlivet på Sotra utenfor Bergen, med magen full av plast, ble en voldsom «wake-up call», også internasjonalt. Vi er i ferd med å drepe livet i havet, og kan i så fall med høy sannsynlighet imøtese undergangen til vår egen sivilisasjon.

Norge er en havnasjon som huser tung kompetanse på alt som har med hav å gjøre. Under Husøydagan, lørdag 25. august i fjor, sto statsminister Erna Solberg for den offisielle åpningen av «Nasjonalt senter for hav og Arktis», som er lokalisert til Tromsø, men altså med et nasjonalt mandat. På sin Facebook-side presenterer senteret sin oppgave slik:

  • «… å sammenstille, analysere og formidle kunnskap om den blå økonomien i nordområdene», med «et særlig fokus på verdiskaping og bærekraftig næringsutvikling», samt «tilrettelegge for tettere samarbeid og erfaringsutveksling mellom ulike kompetansemiljø knyttet til hav og Arktis».

I fjor ble det også kjent at mangemilliardæren Kjell Inge Røkke vil punge ut med 4,5 milliarder kroner til et havprosjekt med navnet Rev Ocean. Denne summen skal finansiere byggingen av det som benevnes som et forskningsfartøy med navnet Rev, og driften av fartøyet de tre første årene. Skipet skal etter planen være i drift fra 2021, med et mannskap på 30, pluss 60 forskere. Ifølge Rev Ocean skal fartøyet, i tillegg til å drive forskning, også plukke opp plastsøppel fra havet og brenne det om bord uten giftige utslipp. Med seg på Rev Ocean-laget har Røkke fått Nina Jensen, tidligere klimaaktivist og generalsekretær i World Wildlife Fund (WWF), som administrerende direktør i selskapet.

På høstparten i fjor presenterte så Røkke planen om å bygge en 200 meter høy skyskraper på Fornebulandet, med det klingende navnet «Det Store Blå». I tillegg til konferansesenter, hotell- og kontorarealer, skal bygget også huse «Verdenshavenes hovedkvartér». Men i Bærum kommune er de ikke så glad i skyskrapere. Motstanden mot Røkke-tårnet har kommet fra mange hold og prosjektet «Verdenshavenes hovedkvarter» har blitt erklært å være ren fiksjon. Et stort flertall i kommunestyret vil si nei til byggverket og nå snakkes det om å flytte «Det Store Blå» til Bergen.

Det er jo ikke et lite minnesmerke over seg selv Røkke planlegger. Man kan jo spørre seg om hvor mye søppel som trolig er kastet i havet fra flåten av Røkke-fartøy opp gjennom årene. Men vi får neppe noe svar. Nå vil den nyslåtte filantropen Røkke, med Nina Jensen som klima-fikenblad, bruke forsøplingen av havene til å reise et monument over seg selv og sin selverklærte – og foreløpig udokumenterte – innsats for havmiljøet. Det er sikkert verd en håndfull milliarder. Som riktig nok kunne vært brukt på et atskillig mer konstruktivt vis dersom målet virkelig var å gjøre en innsats for et renere hav.

I Tromsø, i Bergen og i flere andre norske byer finnes noe av den ypperste havkompetansen i verden. Men som statlig virksomhet er de fleste av disse miljøene avhengig av hva Solberg-regjeringen er villig til å finansiere. Og det er som vanlig ikke all verden. Det nye «Nasjonalt senter for hav og Arktis» i Tromsø har fått tildelt et budsjett for inneværende år på fem – 5 – millioner kroner. Det er en vits og nesten til å le av. Formodentlig mener finansminister Siv Jensen at senteret må basere seg på å hente inn mer private penger. I så fall burde hun kanskje ta en prat med sin søster, som styrer Rev Ocean, om saken. Kanskje Nina kunne nevne for Røkke at det ville gjort vei i vellinga for senteret i Tromsø om de hadde sendt noen titalls millioner nordover?

Men det er nok for mye å håpe på.

Verdenshavene trenger bare Kjell Inge Røkke.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse