Annonse
Her kommer fiskere på land som leverer kortreist mat for store verdier. Men de får en uverdig velkomst i stummende mørke på islagt molo. Det er pinlig at Tromsø kommune skal framstå slik, skriver lederen i Tromvik utviklingslag. Foto: Anne Fyhn

De leverer store verdier til Tromsø. Det er pinlig at vi gir dem en slik velkomst.

De gjester Tromsø kommune og leverer kortreist mat til store verdier, men de opplever en uverdig behandling.

Bygda Tromvik ligger i periferien av Tromsø kommune. På ordentlig. Men bygda står for inntjening av store verdier, derfor er det fint for storkommunen å ha oss med. Problemet for Tromvika er at avstanden er så stor inn til sentrum. Derfor gjelder ikke de samme reglene på bygda som i sentrum. Dette kan i verste fall få fatale konsekvenser den dagen ulykka er ute.

I vår ble moloen i Tromvika mørklagt, bortsett fra ei pære. Men våren var i anmarsj og det var lyst mesteparten av døgnet. Den ene stakkars stolpen sto der i sin ensomhet og lyste, jevnt og trutt hele sommeren til ende og utover høsten. I oktober sendte Utviklingslaget en melding til kommunen der vi ba om å få lys i stolpene. I tillegg ba vi om å få flere lyspunkter. Vi ønsket veilys langs hele strekninga fra fylkesveien og til den ytterste flytekaia der det ligger gjestebåter.

Den 13. oktober fikk vi svar fra kommunens postmottak om at de hadde mottatt meldingen vår. Dagene ble kortere og kortere og det var ikke ufarlig å bevege seg utover den mørke moloen, særlig ikke når det begynte å bli glatt føre. Vi hørte ikke mere fra kommunen. I november purret vi og kontaktet avisa. Da kom det folk utover og så på saken. De sørget for at det ble lys i samtlige lyktestolper langs fylkesveien gjennom bygda. De fant også ut at det var et kabelbrudd som var årsak til at lysene på moloen var sluknet.

Det hører med til historien at ingen har ansvar for å strø veien utover moloen. Han som brøyter, har ikke utstyr for å strø på traktoren. Det skrev han i søknaden da han la inn anbud. Dette betyr at moloen ligger der som en felle, spesielt for dem som ikke er lokalkjent. Mange utenbygds fiskere ligger i havna og de er avhengige av moloen for å komme seg tørrskodd inn til Norges beste velferd for fiskere. Der kan de få mat og dusj og hyggelig sosialt samvær. Hvis de tør å gå dit, vel og merke. Dette er modige folk som ikke er redd for en uværsdag på havet. De gjester Tromsø kommune og leverer kortreist mat til store verdier, men de opplever en uverdig behandling.

Det er pinlig at Tromsø kommune skal framstå slik for folk utenfra. Fjorden har vært stappfull av fiskebåter og når fiskerne kommer på land blir de møtt av stummende mørke og en islagt molo. Er det slik Tromsø kommune ønsker å ta mot sine gjester?

Kommunens fagavdeling for gater, veier, kaier mm har ansvar for å ta seg av saken. Vi har fått opplyst muntlig at det ikke er dimensjonert for å legge flere lyspunkter utover moloen. I mellomtiden blir det heller ikke lys i de sluknede pærene. Vi sendte ny purring i går. Da fikk vi til svar at han som har med saken å gjøre, er på ferie. Vi fikk et nytt navn og har videresendt e-posten vår dit. La oss håpe at ingen faller i havet i stummende mørke innen noen får skrudd på lysbryteren. Utviklingslaget har foreslått at vi kan bestille elektriker og sende regning til kommunen. Vi venter på svar.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse