Annonse
FORBUDT: En tigger følger med da trekorset passerer under den tradisjonelle korsvandring i Oslo sentrum langfredag i regi av Kirkens Bymisjon og andre kirkesamfunn. På fredag stemmer Stortinget over tiggeforbud i Norge. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Når det svir i den norske selvfølelsen

I Norge hviler det en fornektelse hos våre folkevalgte og regjering, i møte med øynene som ser oss utenfra.

Mens de politiske sakene i Stortinget preges av pragmatikk og mindretallsregjering-matematikk, ser verden oss for den politikken vi vedtar

Da verdenspressen rapporterte fra rettssaken til Breivik var det mange som ristet på hodet over de misforståtte vinklingene og oppfattelsene som vi ble til dels. Vår politiske historie, kultur og særegenheter ble oversett, funnet for lett, og i stedet ble vi rapportert slik de så oss.

Det sved til tider i den norske selvfølelsen.

Mens de politiske sakene i Stortinget preges av pragmatikk og mindretallsregjering-matematikk, ser verden oss for den politikken vi vedtar:

Norge vil forby tigging
Norge vil ikke la de hardest rammede syriske flyktningene komme hit
Norge ville ikke møte Dalai Lama

Et kaldt rasjonale ligger bak denne politikken.

Ikke det som er humanitært rett eller moralsk riktig, men det som er økonomisk og praktisk mulig, eller det som vil gagne oss økonomisk i framtida. Til dels er forklaringen vårt politiske system, der politikerne søker mot sentrum for å tiltrekke seg maksimalt antall stemmer.

Vi som er på innsiden av landets grenser forstår dette. Vi skjønner de intrikate kompromissene mellom den særegne partifloraen i norsk politikk. Vi forstår i det hele tatt hva Senterpartiet er for noe, i motsetning til en verden der statlig subsidierte bondepolitiske partier ikke flommer over i enhver lovgivende forsamling.

Det skjønner ikke verden.

Men vi tviholder på bildet av oss selv som rause, humanitære, opphavet til Osloprosessen i Midt-Østen, intelligente, oppegående og et velskikket folk.

Med Fremskrittspartiet som nyvalgt regjeringspartner så den norske regjering seg til og med nødt for å innkalle til pressekonferanse for utenlandske medier, med Frank Aarebrot, vår alles sosialdemokrat, som ekspertvitne, for å forklare verden at vi ikke har gitt fascister nøkler til regjeringskontorene.

Det kan bare se sånn ut.

Den samme forklaringen må vi gjenta med jevne mellomrom overfor den offentlige debatt i Sverige. Sist for dem som holdt pipekonsert for likestillingsminister Solveig Horne under den store konferansen «Nordiskt Forum» i Malmø for et par uker siden. Flere svenske feminister boikottet konferansen fordi Horne er medlem i et parti som de mener er med på å normalisere rasisme.

Når slikt skjer stiller våre politiske kommentatorer, akademikere og journalister trofast opp for å forklare svenskene eller hvem det måtte være, hvordan vi egentlig er og at de ikke forstår, og at vi har noe som heter sperregrense og utjevningsmandat og at Fremskrittspartiet egentlig bare er motstander av skatter og avgifter.

Men nå trenger ikke Norge bekymre seg. Den siste overskriften som går verden rundt for å melde om tilstanden i landet vårt trenger ingen pressekonferanse eller kronikker skrevet på engelsk. Den kan ikke misforstås.

Den er i tillegg umulig å forklare.

«One Of The World's Richest Countries Wants To Ban Begging» meldte Huffington post før helga.

Et av verdens rikeste land vil forby andre å be om hjelp.

Kan et land se seg selv utenfra?

En psykopat vil aldri innrømme at vedkommende er nettopp det. Når verdens øyne faller på dette rare, stakkarslig befolkede og unike landet vårt, har vi en mulighet til å prøve å overkomme våre sperrer for selvinnsikt.

Vi kan prøve å høre på hva det er de faktisk sier om oss.

For noen ganger er det så enkelt at det er sant.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse