Annonse
TROMS OG FINNMARK: Ivar B. Prestbakmo (Sp) ble mandag valgt til fylkesordfører og Tarjei Jensen Bech (Ap) til fylkesvaraordfører. Leder Ulf Ballo (t.v.) i Fellesnemnda ga Prestbakmo et bilde av Tanaelva i gave. Foto: Trond Magne Henriksen

Sløseri med skattepenger

Avviklingstyret for Troms og Finnmark sløser bort millioner på den dyreste styringsformen.

Et flertall i nye Troms og Finnmark fylkesting har valgt å innføre parlamentarisme som styringsform, fremfor den langt billigere formannskapsmodellen.

I siste liten valgte Høyre overraskende å støtte styringsmodellen. Det skjedde i tolvte time etter intense forhandlinger tett opp til møtestart. Trolig får Høyre betalt i form av en komiteleder.

Med den parlamentariske styringsformen blir den kanskje dyktigste regionpolitikeren i Troms og Finnmark, Ivar B. Prestbakmo (Sp), paradoksalt nok sittende som fylkesordfører. Han får et fint kjede, og en klubbe for å lede møter, men er uten politisk makt.

De som viste klokskap og tok ansvar, og stemte mot parlamentarismen, var MdG, Rødt, Frp, Venstre, KrF, Nordkalottfolket og en av SVs representanter (Boel Gregussen)

Kriss Rokkan Iversen fra Miljøpartiet De Grønne (MdG) ga en god og prinsipiell begrunnelse for hvorfor partiet ikke kunne støtte parlamentarismen.

I debatten på fylkestinget i Harstad, sa Rokkan Iversen at de som skal styre Troms og Finnmark de neste fire årene ikke har lagt fram noe politisk prosjekt utenom å reversere stortingets vedtak.

Hennes poeng er at Ap, SV og Senterpartiet ikke har en troverdig plan for å ivareta balansen mellom reversering, og en ansvarlig politikk som sikrer gode vilkår for regionens befolking og næringslivet i Troms og Finnmark.

Frp og John Karlsen argumenterte også med at  formannskapsmodellen ville gitt opposisjonen bedre arbeidsvilkår. Han kritiserte også at Ap, SV og Sp ikke har lagt frem noe regnskap over hva parlamentarismen skal koste.

Både Karlsen og Rokkan Iversen kom da også frem til den logiske konklusjonen. Ap, SV og Senterpartiet fremstår som et unødig kostbart avviklingsstyre for Troms og Finnmark. Å gjøre som velgerne har bedt dem om, er tydeligvis noe helt annet enn å ta vare på skattepengene på en god måte.

En formannskapsmodell ville vært langt billigere, og man kunne brukt mer på viktige oppgaver som buss, ferger og videregående skole.

Det ville også vært riktig å vise måtehold med heltidspolitikere når man har lagt opp til en reversering om fire år som kommer til å bli meget kostbar. Det vil komme i tillegg de til mange titalls millionene fylkeskommunen allerede har brukt på sammenslåingen.

Når man etablerer et tidsbegrenset forretningsministerium for felleskapets penger, burde man gjort det så billig som overhodet mulig.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse