Annonse
I KØ: Da region Värmland ble grønn tidligere i sommer, ble det fart i grensehandelen. Det straffet seg, og restriksjoner er gjeninnført. Det er ikke et stort problem, skriver Nordlys på lederplass. Foto: Annika Byrde, NTB scanpix

Stopp gnålet om harryhandelen

Hva er galt med å handle i Norge mens pandemien herjer? Det kan umulig være noe stort offer på folkehelsas vegne.

For store deler av landet og befolkningen er dekningen av harryhandelen ikke-nyheter.

Koronasmitten øker, også i Norden. Svenske regioner gikk fra grønt til rødt onsdag, og dermed er vi i gang igjen. Media, med NRK i spissen, trykker på repetisjonsknappen, og nå skal vi fôres med nyhetsinnslag med svenske butikkinnehavere, svenske politikere og norske kunder som alle forteller hvor skadelig og trist det er at vi ikke lenger kan ferdes over grensen for å handle, uten at det venter karantene etterpå.

At svensk handelsstand og reiseliv rammes av strenge, norske smittevernsbestemmelser, er beklagelig. Men innstramningen er dessverre helt nødvendig. Hva norske kunder angår, er det vanskelig å se noe problem i det hele tatt. Hva er galt med å handle i Norge mens pandemien herjer? Det kan umulig være noe stort offer på folkehelsas vegne.

Det er en oppgave for presse og media å belyse situasjonen for handels- og reiselivet hos våre naboer på andre siden av Kjølen. Men ikke flere ganger i uka. Dette har fått alt for stor plass i nyhetsdekningen av koronakrisen. Fokuset er feil. Store deler av næringslivet sliter overalt når smittevernet innskjerpes, svenskehandelen er bare en dråpe i havet.

Sverige har valgt en annen strategi enn Norge, og for så vidt også resten av verden, i bekjempelsen av koronaviruset. Det har medført enorm smittespredning og dødelighetstall som er svært høye, sammenlignet med våre. Vi vet også at smitte i det siste er importert via nordmenn som har vært over grensen for å hamstre billige drikkevarer og mat. For enkelte kommuner i grenseområdene har det blitt en katastrofe. På noen få dager mistet Indre Østfold kontrollen over smitteutbruddet. Vitale institusjoner er stengt ned. Norske helsemyndigheter og politikere hadde ikke gjort jobben sin, om det ikke igjen ble langt hindringer i veien for reiser til Sverige.

2020 er et unntaksår, vi må alle forsake deler av det livet vi har vært vant til å leve. Det gjelder ikke minst ferier og reiser. Får vi ikke bukt med smitten, blir 2021 også et unntaksår. Skal vi unngå det, må vi alle være med på dugnaden og ta personlig ansvar ved å følge smittevern- og reiseråd.

For store deler av landet og befolkningen er dekningen av harryhandelen ikke-nyheter. Den angår stort sett bare folk på Østlandet.

Kan vi slippe gnålet om svenskehandelen?

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse