Annonse
DROPPER KARANTENE: Kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen og ordfører Gunnar Wilhelmsen på en pressekonferanse i Tromsø rådhus tirsdag. Kristoffersen sier det er vanskelig å påvise at lokale karantene-regler har ført til mindre spredning av korona-smitte. Foto: Torgrim Rath Olsen/Nordlys

Slutt på søring-karantene

Tromsø kommune har tirsdag opphevet den mye omtalte søring-karantenen. Det samme har en rekke andre nordnorske kommuner valgt å gjøre.

I mange uker har personer sør for Dovre blitt satt i lange karantener når de ankommer kommuner i nord. Næringslivet, LO og NHO har vært blant de som har vært kritiske til dette. Folkehelseinstituttet har vært tydelige på at lokale bestemmelser er unødvendige.

Nå kan imidlertid mennesker bevege seg fritt over de fleste kommunegrensene og mellom landsdeler uten å bli satt i karantene.

I Tromsø oppheves reglene når de gikk ut tirsdag, etter råd fra kommuneoverlegen. Begrunnelsen er reduksjonen i smitteoverføring i hele landet.

Dette er kloke beslutninger av Tromsø og andre kommuner som for eksempel Narvik, Sør-Varanger og Sortland. Likevel ser vi at flere kommuner i landsdelen velger å opprettholde sine lokale tiltak.

Hensikten med søring-karantenen har uten tvil vært god. Den har vært å begrense smitte og beskytte egne innbyggere. Men det har dessverre også skapt et inntrykk av at lokale myndigheter i Nord-Norge har vendt ryggen til våre nasjonale strategier og helsemyndigheter.

Situasjonen har skapt et stort spillerom for lokalpolitikere med behov for å vise handlekraft. I kjølvannet av dette lurer de gamle motsetningene mellom sentrum og periferi. Her har vi sett flere absurde påstander om maktovergrep fra sør, og sammenlikninger med heksebrenninger i Nord-Norge for flere hundre år siden.

Denne type overdrevet ordbruk er uheldig og unødvendig. Norge er ett land, og i en krisesituasjon trenger vi fellesskap og like regler over hele landet. Å vise tillit til vår nasjonale ekspertise på håndtering av epidemier, er avgjørende. Derfor er det verdt å reflektere over om populister som har utnyttet situasjonen til å fyre opp konflikter, har gjort noe med resten av landets syn på Nord-Norge. Vi håper ikke det har festet seg et negativt inntrykk.

Kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen i Tromsø innrømmet på en pressekonferanse tirsdag at det er vanskelig å påvise noen effekt av de lokale karantene-reglene.

Det er et ærlig signal det er verdt å merke seg. De lave smittetallene vi ser i Nord-Norge har altså mest sannsynlig sammenheng med strenge nasjonale tiltak og den allmenne nedstengningen av samfunnet. Og ikke de lokale karantene-reglene, som ble innført på det som kan ha vært et sviktende faglig grunnlag.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse