Annonse

Slutt å svartmale Nord-Norge

Slutt med svartmalingen av Nord-Norge.

Etter snart fire år med borgerlig regjering er Nord-Norge omgjort til en vandalisert landsdel hvor alt er vondt og gale. Iallfall om en skal lytte og tro på alt som kommer fra stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet Martin Henriksen og avisen Nordlys. De siste månedene har disse to nærmest kjempet om hvem som har den hardeste og mest negative retorikken om regjeringen og Nord-Norge. Men virkeligheten er en helt annen utenfor skrivebordet til Martin Henriksen og Nordlys.

«Nord-Norge har alle forutsetninger for å bli landets nye vekstmotor» sa konsernsjef i Sparebank 1 Nord-Norge, Jan-Frode Jansson, tilbake i mai 2014. Dette er ikke lenger bare ord og spådommer, det er blitt en realitet. Nord-Norge opplever raskere økonomisk vekst enn resten av landet. Vi ser en landsdel med landets laveste arbeidsledighet. En landsdel med inntektsvekst for kommunene. En landsdel med rekordsøkertall til høyere utdanning. En landsdel med rekordvekst innen flere næringer. En landsdel med rekordbevilgninger til samferdsel. En landsdel hvor det de neste åtte årene skal gjøres investeringer for over 635 milliarder kroner. En landsdel som har økt sin andel av statens innovasjonsmidler med 4 %. En landsdel hvor antallet lærere med videreutdanning har økt med 1254. En landsdel som i januar i år har 26 % flere utlyste stillinger målt mot samme måned i fjor. En landsdel hvor bevilgningene til nordområdesatsningen er økt fra 1,96 milliarder kroner i 2013 til 3,4 milliarder kroner i 2017. En landsdel med rekordantall overnattinger i 2016. Også videre også videre. Denne oppramsingen kunne fortsatt, men poenget er at alle disse eksemplene viser at det går veldig godt i Nord-Norge. Det er ikke så vondt og gale som enkelte skal ha det til hver eneste gang.

Noen tror, som Arbeiderpartiets Martin Henriksen, at politikerne skal gjøre alt i samfunnet. Det er feil. Samfunnet vårt bygges av enkeltmennesker som har turt å risikere sine egne penger for å satse på ideene sine. Det er disse enkeltmenneskene som utgjør og bygger Nord-Norge. Regjeringen forstår Nord-Norge, fordi regjeringen forstår behovet for verdiskapning, vekst og kunnskap. Men regjeringen har ikke tenkt til å bruke Arbeiderpartiets politikk som handler om å pøse inn penger i den såkalte regionale utviklingsaktøren med navnet fylkeskommunen og tro at det skal løse alle utfordringer og vanskeligheter Nord-Norge står ovenfor. Regjeringen skal lage gode rammebetingelser og legge til rette for verdiskapning og vekst, mens det er bedriftene og enkeltmenneskene som må skape næringene og arbeidsplassene, ikke politikerne.

Martin Henriksen og Nordlys har over lengre tid vært dyktig til å gi regjeringen skylden for alt som er utfordrende og vanskelig i Nord-Norge. Om en skal følge den enkle logikken til Martin Henriksen og Nordlys så regner jeg med at det er slik at regjeringen da får skryt og ansvar for alt som går bra i Nord-Norge? 

Slutt å svartmale Nord-Norge. Slutt å fremstille Nord-Norge som en stakkarslig landsdel. Slutt å tro at det er politikerne som skal gjøre alt i samfunnet. Denne landsdelen trenger at vi trekker frem de gode og positive historiene, og at vi har politikere som tror på Nord-Norge og som legger til rette for verdiskapning og vekst. Negativitet har aldri ført med seg noe godt. Nord-Norge går betydelig bedre enn enkelte skal ha det til.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse