REINKJØTT: Vi mener at flere bør bli kjent med smaken av vidde og en del av vår arv - i seg selv en ufattelig sterkt kombinasjon. Vi tror at neste kapittel for reinkjøtt ennå ikke er skrevet, skriver artikkelforfatteren. Foto: Helle Østvik/iFinnmark

Smaken av vidde - ansvar for en arv

- Reinsdyrene, rikdommen og selve livet til samene.

Sitatet fra boka «Lapponia - mennesker og reinsdyr» (1983) oppsummerer hvor unikt reindrift er. Ikke bare er det en bærebjelke for en kultur, men også et tusenårig samspill mellom mennesker og dyr. Reindrifta er fortsatt arbeidsplassen til mange samer, og en del av livet for enda fler.

I dag vet vi også noe mer: Reinsdyrkjøtt er sunt. Faktisk noe av det sunneste kjøttet du kan spise.

For oss i REMA 1000 er det viktig å bidra til at norske matprodusenter kan levere god mat og å ivareta kulturlandskapet. Samisk kultur en del av Norge. For meg er det naturlig å tenke at reinkjøtt må være en del av det norske måltidet.

Nettopp fordi vi mener at reinkjøtt er en så viktig del av måltidet hos oss, inngikk vi denne uka en samarbeidsavtale med reinkjøttprodusenten Min Boazu i Karasjok. Sammen skal vi utvikle og selge deres produkter. Det gjør vi med ydmykhet og nysgjerrighet. Ydmykhet fordi her må den samiske kompetansen stå sentralt slik at alt fra reineiere til reinsdyr ivaretas. Nysgjerrighet fordi vi lærer gjennom Min Boazu s forankring i samisk kultur og et produkt i verdensklasse. Nylig fikk Karasjok-bedriften sølv i designkonkurransen Pentawards i New York for sitt pakkedesign for Rein Finnbiff.

Selv er jeg vokst opp i Bardu og har som nordlendinger flest bare sett reindrifta utenfra. Det er med begeistring jeg nå får innblikk i hva reindrift egentlig handler om. I REMA 1000 pleier vi å si at kunden er sjefen. I møte med den samiske kulturen har jeg lært at reinen er sjefen, og jeg ser frem til å bli enda bedre kjent med en større del av kulturen rundt reindrift - noe av det som gjør landsdelen vår unik. 

Hvert år spiser nordmenn cirka 1600 tonn reinkjøtt, ifølge Markedsutvalget for reinkjøtt. For mange er nok produktet fortsatt en vakker, men ufortalt historie og det vil vi gjøre noe med. Vi mener at flere bør bli kjent med smaken av vidde og en del av vår arv - i seg selv en ufattelig sterkt kombinasjon. Vi tror at neste kapittel for reinkjøtt ennå ikke er skrevet.

Vi skal gjøre vår del for at reinsdyrene, rikdommen og selve livet til samene fortsatt skal være livskraftig.

Fordi denne kulturen er en del av oss alle.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse