Annonse
NAZISTENES VERK: Hammerfest i flammer høsten 1944. Byen ble brent ned til grunnen av Hitler-Tysklands soldater da de trakk seg tilbake fra nordfronten.

Smakløst av Røde Kors

Røde Kors i Norge ønsker å reise et minnested for nordmenn som falt i tjeneste og kamp for Nazi-Tyskland under 2.verdenskrig.

-Myndighetene har et ansvar for at alle som har mistet nære familiemedlemmer i kamp, har et sted å minnes de falne, sier Mads Harlem, leder av folkerettsseksjonen i Røde Kors til VG.

Det er et alvorlig feiltrinn av Røde Kors å stille seg i spissen for en slik kampanje, som vil bli fortolket som et forsøk på rehabilitering av frontkjempere som gikk nazistenes ærend og avla troskaps-ed til Adolf Hitler.

Røde Kors har en lang tradisjon for å ikke ta stilling mellom stridende parter i krig.  I en slik kontekst kan man skjønne forslaget, men hvis man vurderer de politiske signalene det sender, så er det all grunn til å advare.

De 8000 frontkjemperne var norske menn som meldte seg frivillig til Waffen-SS, en organisasjon med rasehat, barbari og jødeutryddelser som rasjonale.  De har selv i liten grad snakket om sine opplevelser, og de fleste av dem er i dag døde.  

Historikere har likevel kommet frem til at det er overveiende sannsynlig at mange av nordmennene enten visste om eller deltok i krigsforbrytelser og massedrap på sivile på Østfronten.

Det er viktig å holde fast ved at soldatene begikk et utilgivelig svik og kjempet på feil side, sammen med styrker som okkuperte Norge og frarøvet landet sin frihet. Vi mener Røde Kors med sitt forslag bidrar til å skape uklarhet om hvem som slåss for Norge , og hvem som gikk okkupantens ærend.

Det er all grunn til å spørre hvordan Røde Kors vil forklare saken overfor ofrene og de etterlatte etter Nazi-Tysklands herjinger i Nord-Norge. Tilbaketrekningen fra Østfronten og inn i Troms og Finnmark medførte enorme lidelser. Minst 200 sivile døde, 12.000 hus ble ødelagt, 75.000 norske statsborgere ble tvangsdeportert og ødeleggelsene var nærmere 100 prosent.

Det vil være en ren hån dersom den norske stat skulle betale for å reise et minnesmerke over falne nazister, og dermed også de ideologiske kreftene som på brutalt vis la store deler av den nordlige landsdelen i aske og ruiner.

Dersom etterkommerne etter Nazi-Tysklands soldater har behov for et minnesmerke i Norge, er det noe de selv må besørge. Det er ikke en oppgave for det offisielle Norge, og det er særdeles overraskende at ikke Røde Kors ser hvilket historieløst farvann de er på vei inn i, i en tid der nazister igjen marsjerer i gatene våre.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse