Lyngen-ordfører Dan-Håvard Johnsen er åpenbart en «do-er» som vil få ting gjort og som ikke er helt komfortabel med at det offentliges kvern kan male noe langsomt. Johnsen må likevel sørge for at retningslinjer og rutiner for økonomisk internkontroll er på plass.

Smått er ikke alltid godt

Det er selvsagt viktig å være fremoverlent og utnytte de mulighetene en liten kommune som Lyngen kan få, men også Johnsen må forholde seg til at å styre kommunen ikke kan være noe enmannsshow.

Lyngen-ordfører Dan-Håvard Johnsen mener det politiske klimaet i den lille kommunen med i underkant 3000 innbyggere, er fryktelig dårlig. Selv om næringslivet i Lyngen blomstrer, kommunen har økt tilflytting og befolkningsnedgangen har stoppet, er det utviklet et særdeles dårlig klima i de styrende, politiske organene. «Innad i kommunepolitikken er det nå så mye personstridigheter, destruktivitet, skittentøyvask, personangrep, dårlig kjemi at det er ødeleggende», sier ordfører Johnsen til Nordlys. Hans frustrasjon er forståelig nok. Johnsen leder et kommunestyre der hans egen Lyngen tverrpolitiske liste, med sine fire representanter, er avhengig av å søke samarbeid med andre partier for å få gjennomslag. Hvis klimaet er så forgiftet som han beskriver, kan det lamme utviklingen i kommunen.

Nå har kommunestyret mottatt en knusende rapport fra KomRev Nord som har utført en forvaltningsrevisjon der svært mange avvik når det gjelder økonomisk internkontroll blir avdekket. Lyngen kommune mangler kort og godt systemer, rutiner og retningslinjer for å sikre en tilfredsstillende økonomisk internkontroll.

Bedre blir det ikke av at nettopp ordføreren selv har vært noe rask på labben når han har sett muligheten for det han mener vil tjene kommunen. Uten å få det ordentlig forankret sørget ordfører Johnsen for at 400 000 kroner ble spyttet inn for å tilrettelegge for produksjonen av filmen «Den 12. mann». Han mente dette ville bli et løft for kommunen og at det måtte smis mens jernet var varmt. Det mener han fortsatt. Pengene er brukt til beste for Lyngen kommune, er Johnsens forsvar.

Ordføreren meldte seg selv til kontrollutvalget i høst etter en debatt i kommunestyret om pengebruken for å tilrettelegge for filmteamet som produserte «Den 12. mann», og også et annet overforbruk knyttet til sykkelrittet Arctic Race of Norway. Nå har han altså fått betimelig kritikk for fremgangsmåten, men fastholder at nå går filmen sin seiersgang i verden og Lyngen kommune sitter med unike rettigheter til å bruke bilder og filmklipp i promotering av kommunen.  Samtidig innrømmer han at han bør bli bedre til å informere og samarbeide med andre. «Jeg er ny som ordfører og gjør stadig feil og har store forbedringsmuligheter», sier Johnsen til Nordlys.

Ordføreren er åpenbart en «do-er» som vil få ting gjort, og som ikke er helt komfortabel med at det offentliges kvern kan male noe langsomt. Han har i et tidligere intervju med Nordlys uttalt at det blir ingen vekst hvis kommunen bare skal utføre lovpålagte oppgaver. Det er selvsagt viktig å være fremoverlent og utnytte de mulighetene en liten kommune som Lyngen kan få, men også Johnsen må forholde seg til at å styre kommunen ikke kan være noe enmannsshow. Han må i særlig grad sørge for at retningslinjer og rutiner for økonomisk internkontroll er på plass. Det er like viktig i offentlig som i privat virksomhet.

Så må Johnsen ta ut sitt eget forbedringspotensial med hensyn til å informere og involvere. Samtidig må andre, uavhengig av partifarge, også ta ansvar for at personkonflikter og personangrep ikke drar den politiske kommuneskuta ned i myra. Her har Johnsen rett når han peker på hvordan et giftig klima ødelegger for et konstruktivt samarbeid til kommunens beste. Ordføreren ser også lignende problemer i den politiske sfæren i andre, små kommuner. Og det er en observasjon som flere andre har gjort. Det er ingen opplagt sannhet at smått alltid er godt.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse