Annonse
Artikkelforfatteren er rystet over mangel på smitteverntiltak, etter å ha flydd med Widerøe fra Bergen til Tromsø.

Smittevern på fly og flyplass

Hvor er tiltakene som skal hindre smitte på fly og flyplasser? Jeg er i «søringkarantene» etter flyturen fra Bergen til Tromsø. Karanteneordningen er fornuftig, men mangelen på smitteverntiltak på fly og flyplasser er hinsides fornuft. På den 2 timer lange flytur fikk en passasjer en skikkelig hosterunde. Ingen på Widerøe flyet reagerte, ingen hadde masker og ingen ba oss om å fordele oss i flyet.

Først etter landing i Tromsø ble vi screenet. Først da kom spørsmål om vi hadde symptomer på koronavirus! Hvorfor ble ikke passasjerene screenet før bordstigning? Med få unntak, som 2 m påbudt avstand til flyskranke og utelatt flyservering, var smittevernrutiner fraværende fra avgang Flesland til landing Langnes.

I onsdagens utgave av the Guardian fortelles om en kanadisk flyvertinne med kollegaer som ble smittet av koronavirus av passasjerer. Ingen hyggelig lesning. Det er logisk at på flyturer der folk sitter tett i et rom over timer så er smittefaren stor for flypersonell og passasjerer. I tillegg er flypersonell potensielt «superspredere»; blant dem som uten symptomer og tilsynelatende virusfri kan spre smitte til mange uten at det oppdages. I Kanada er det nå derfor påbudt med screening før flyturer, påbudt med masker og hansker på flyturer, og de sprer passasjerene på flyet.

Det er ekstra viktig at smitteverntiltak innføres på fly til og fra Tromsø. Smittevernoverlegen har uttalt at smitte er sannsynligvis overført på fly. Norge er langstrakt med en topografi som gjør at vi ligger på verdenstoppen i antall flyplasser og innenriksflyvninger per innbygger. I Tromsø må man oftest fly, ofte langt og lenge, hvis man skal utenbys. Tromsø er dessuten transittflyplass for små lufthavner nordpå. Når veier stenges og båtruter innstilles, som nå, er det ekstra tydelig at flytrafikk er en uunnværlig del av norsk, særlig nordnorsk, infrastruktur.

Helsemyndigheter og flyselskap må få på plass smitteverntiltak før flyreisen begynner. Før avreise bør passasjerer screenes med temperaturmåling, slik de gjør i Asia. Personer med koronasymptom må avvises. Smitteverninformasjon må gjøres kjent før ankomst flyplass ved billettkjøp. På flyplassen bør masker utdeles. Hender bør desinfiseres, eventuelt hansker brukes ved strategiske punkt som innsjekking, sikkerhetskontroll og inn- og utlevering av bagasje.  Personell bør påse at smittevernrutiner overholdes. Fly bør desinfiseres etter flyvning.

Vi må leve med koronavirus som en helsefare fremover. Norsk helsevesens kapasitet til å hanskes med pandemien er avdekt som foruroligende lav, smittespredning må holdes nede. Derfor bør strenge smittevernrutiner på flytrafikk innføres også, for å sikre minimum av infrastruktur. Dette er viktig for å skape tillitt hos nordmenn og dessuten utlendinger som vurderer Norgestur etterhvert.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse