Annonse
FULL DRIFT: Konsernsjef Daniel Skjeldam sier Hurtigruten kan være i tilnærmet full drift igjen fra høsten. Betingelsen er at internasjonale reiserestriksjoner blir opphevet. Foto: Silje Charlotte Solstad

Smittevern foran alt annet

De mange oppblomstringene i Europa den siste tiden, også i våre nærområder, viser at vi slett ikke er over kneika.

Hurtigruten vil ha nær full drift til høsten. Da kan 14 av 16 skip være i tjeneste. Men betingelsen, sier konsernsjef Daniel Skjeldam til Nordlys, er at de internasjonale reiserestriksjonene blir opphevet, og at utenlandske reisende igjen kan reise til og fra Norge. Skjeldam har tidligere uttalt seg kritisk til at myndighetene ikke har åpnet for besøkende fra Tyskland.

Ingen ting hadde vært bedre enn at hurtigruta igjen seiler for fullt langs norskekysten. Da koronaviruset rammet, var det bråstopp så vel for hurtigruta som for resten av reiselivsnæringa, og mange andre bransjer også. At permitterte kan komme tilbake i jobb og at aktiviteten i nærings og arbeidslivet tar seg opp, er et felles ønske fra oss alle.

Det er imidlertid verdt å merke seg at det ikke er våre myndigheter som, i ytterste konsekvens, legger premissene for reiserestriksjonene. Det gjør det seiglivede og uforutsigbare viruset som nå har spredt seg over hele verden. De mange oppblomstringene i Europa den siste tiden, også i våre nærområder, viser at vi slett ikke er over kneika, selv om antall smittede og sykehusinnlagte i Norge er betydelig redusert.

Vi registrerer et visst påtrykk fra flere hold når det gjelder endring av reise-restriksjoner og råd. Daglig øves det påtrykk mot den forsiktige linjen som regjeringen har valgt. Det gjelder både inn og utreise. Den ene dagen presenteres vi for nyheter som at Spania har åpnet opp for turister, den neste kommer meldingen om at to regioner i landet er stengt ned på grunn av voldsom smittespredning.

Påtrykket gjelder også intern håndtering, der noen har tatt til orde for forskjellige regler innenlands for områder med lav kontra høg smitte. Foreløpig er det ingen grunn til forskjellsbehandling, men skulle smitten øke kolossalt i noen områder, må dette selvsagt revurderes. Der hvor smitten er lav, og man ønsker å komme i gang med aktiviteter raskest mulig, er det sikrest å ha is i magen enda en stund.

Forsiktighets-linjen må gjelde. Smittevern og forebygging må gå foran alt annet i denne situasjonen. Norge har brukt hundrevis av milliarder på koronakrisen, og vi kan neppe ta en ny nedstengning av samfunnet. Derfor er det viktig å ta vare på det vi har oppnådd: liten smittespredning og få dødsfall.

Vi lever i ei tid der tålmodigheten settes på prøve hos oss alle. For utsatte bransjer i næringslivet som taper enorme beløp på pandemien, er det forståelig at det røyner på utholdenheten. Vi må likevel aldri sette oss i en situasjon der vi risikerer å importere mer koronavirus. Og da er vi redd for at tidsperspektivet, med full drift i reiselivet allerede til høsten, er noe kort.

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse