Annonse
FINESTE RYGGFILÉT: Tollerne ved den finsk-norske grensestasjonen i Karigasniemi beslagla i påsken i år totalt 758 kilo fisk som ble forsøkt smuglet ut av Norge. Foto: Tolletaten

Smugler «turistfisk» som aldri før

Da er det over og ut, ikke bare for tradisjonelt kystfiske, men definitivt også for fiskecampene, hvor altså en del av dem ser ut til å sage over greina de selv sitter på.

Nye regler for utførsel og økte bøter hvis man blir tatt, virker ikke. Det kan fastslås etter at tollerne så langt i år har beslaglagt åtte tonn ulovlig fisk på grenseovergangene. Det er mer enn i hele 2018. Det er i Troms og Finnmark de største beslagene er gjort, over seks tonn fisk, og kun filét.

Det er ikke hvilken som helst del av filéten turistfiskerne er ute etter, det går aller helst i såkalte loins, den tykkeste delen. Seks tonn torskeloins utgjør et betydelig kvantum rund fisk, og når man vet at mengden trolig er vesentlig større fordi mange av disse turistfiskerne aldri blir tatt, sier det seg selv at vi står overfor alvorlig miljø og faunakriminalitet.

Til tross for at bøtesatsene for ulovlig utførsel av fisk ble fordoblet etter påske, har det hatt liten effekt. En bot på 200 kroner per kilo er tydeligvis ikke avskrekkende nok. Det forteller at tyvfiskerne er lite redde for å bli tatt i kontroll, og at det er gode penger å tjene på kriminaliteten. For loins av torsk eller kveite er verdifull vare i Europa. Tolletaten skriver på sine hjemmesider at smuglingen ofte foregår om natten, og at smuglerne er utlendinger.

Hvor lenge skal dette få lov til å foregå? Norges Fiskarlag ønsker en radikal omlegging av politikken, og vil forby all utførsel av «turistfisk». Fiskernes organisasjon mener at turistene gjerne må få fiske mens de er her i landet, men at all fisken må konsumeres under oppholdet. Bare sånn kan man få bukt med problemet, mener fiskarlaget.

I dag er det tillatt å ta med seg 10 kilo fisk dersom fisket er i egen regi, og 20 kilo dersom man har bodd på en offentlig registrert fiskecamp.

Fisketurismen har økt kraftig de seinere år. Utsiktene til fin fangst og mulighetene til å ta med fisk hjem, lokker stadig flere til norskekysten. Fiskeridirektoratet har registrert 950 fiskecamper her i landet. Men en tredjedel av dem rapporterte ikke inn hvor mye de fisket opp i fjor, slik de er pliktige til. Det betyr at systemet ikke fungerer.

Det nytter ikke å «holde hånden over» denne delen av reiselivet hvis den ikke følger norsk lov. Derfor må myndighetene vurdere enda sterkere virkemidler for å få bukt med tjuvfisket. Kysttorsken er under press, og dette overfisket kan føre til at bestander kollapser. Da er det over og ut, ikke bare for tradisjonelt kystfiske, men definitivt også for fiskecampene, hvor altså en del av dem ser ut til å sage over greina de selv sitter på.

 

 

 

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse