Annonse
SENTRUM I NORD: Tromsø har selvtillit nok til å være rause med finnmarkingene, skriver politisk redaktør Skjalg Fjellheim.Foto: Yngve Olsen Sæbbe

"Å tråkke på andre, gjør Tromsø til en liten og smålig by"

Tromsø kommer aldri til å bli større gjennom å tråkke andre ned.

Å spre makt og innflytelse kommer til å styrke Tromsø

I diskusjonen om hvem som kan forvalte administrasjonen av en ny region i nord, kommer det dessverre også til syne et forkvaklet og gammelmodig syn på Nord-Norge.

Blant noen finnes det også en trang til å latterliggjøre andre byer i nord gjennom nedsettende karakteristikker. Jeg føler meg trygg på at det dummeste vi gjør nå, med distriktsopprøret fra valgkampen friskt i minne, er å importere hovedstadens ignoranse og uforstand til vår egen by Tromsø.

Jeg tror ikke dette er et speilbilde tromsøværingene er komfortable med. Det kanskje aller mest ulogiske er å bruke fotballen for å fortelle hvor dårlig det står til i Finnmark. Er ikke de beste som har kledd på seg TIL-drakten, fra nettopp Vadsø? Navnene er Sigurd Rushfeldt og Morten Gamst Pedersen.

For å ta det viktigste først. Finnmark er ikke Sibir. Det er tvert imot et aldeles fantastisk fylke, mye nærmere enn vi tror, med et rikt mangfold som rommer alt det beste i landet vårt. Jeg er lykkelig over at vi får lov til å spille på samme lag som de dyktige finnmarkingene!

Det Nord-Norge jeg kjenner etter å ha rapportert fra samfunnslivet i nærmere 30 år, er en landsdel preget av en befolkning som mange steder har høy utdanning og store mengder kunnskap.  Det intelligente livet er ganske jevnt fordelt, uavhengig av bosted.

Jeg er derfor sikker på at Vadsø, og for den saks skyld flere andre steder, kan være i stand til å forvalte administrative oppgaver i en ny region på en utmerket måte.

Å spre makt og innflytelse i den nye arktiske regionen kommer til å styrke Tromsø.  Et Tromsø som ikke ser sine egne nordnorske omgivelser, er et Tromsø som kommer til å mislykkes med sitt viktigste oppdrag, å være en by som bygger samfunn for flere enn oss som bor her.

Tromsø bør ha tilstrekkelig med selvtillit til å se at byens sterke posisjon ikke trues av å spre makt.

Tromsø kommer uansett til å ha større kraft enn Vadsø, det er nøyaktig like opplagt som at Oslo alltid kommer til å være et større maktsentrum enn Tromsø.

Tromsø kommer alltid til å være sentrum i den nye regionen. Og når Oslo ser nordover for å få løst oppgaver på vegne av Norge, ser de til Tromsø som det befolkningsmessige og gegrafiske midtpunktet. Slik kommer det til å fortsette å være.

Det er en politisk og demografisk tyngdelov det ikke er mulig eller ønskelig å gjøre noe med.  Det betyr imidlertid ikke at alle oppgaver må løses i Tromsø.

Både fylkesmannen og den nye regionadministrasjonen kommer uansett til å ha stor virksomhet i nettopp Tromsø. Det kommer til å bli delte løsninger. Det skulle bare mangle, det er i Tromsø den klart største saksmengden kommer til å være.

Men at arbeidet ledes fra Vadsø, det kan Tromsø godt koste på seg. Dette handler også om å tolke et politisk landskap. For Tromsø betyr dette ganske lite, for Vadsø og Øst-Finnmark betyr dette nesten alt.

Etter at Nordlys skrev sin lederartikkel om Vadsø, har vi i avisen fått en mengde begeistrede tilbakemeldinger. Mange av dem fra Tromsø, der mange har et ønske om at byen vår skal være en raus storebror.

Men det som varmer mest, er tilbakemeldingene som kommer fra Finnmark. Og en glede over at Tromsø ser hvor viktig det er at vi bygger sammen og lager et sterkere Nord-Norge, uten å rive hverandre i filler.

I regiondebatten målbærer Nordlys for øvrig samme løsning som våre gode kolleger i Adresseavisen har valgt å støtte i Trøndelag, et kompromiss som har lyktes godt med å binde sammen to fylker.  Fylkesmannsembedet og regionadministrasjon i Steinkjer, den politiske ledelsen i Trondheim.

I Trøndelag har man gått videre med et etablert administrasjonssted, Steinkjer. Og funnet frem til en klok og balansert løsning i et nytt regionalt terreng, som også kan fungere lengre nord.

En ting er uansett sikkert. Arroganse, nedlatenhet og slem sjåvinisme gjør ikke vårt kjære Tromsø større, men mye mindre.  Det gjør oss til en liten og smålig by.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse