Annonse

Snart tilbake på 1985-nivå

Det er interessant å lese hos E24 om den teknologiske utviklingen og elektrifiseringen av fly.

I dialogen om en helt nødvendig utvidelse av Vadsø Lufthavn har både Avinor-direktør Dag Falck Petersen og Widerøes toppledelse kommunisert at el-fly skal redde verden og kortbanenettet innen 2030, mens jeg har omtalt dette som drømmetenkning.

I artikkelen hos E24 kommer altså en meget god oppdaterende status på dette, med dårlig nytt for elfly-optimistene.

Med de siste dagers nyheter om kutt i kommersielle flygninger fra Widerøe i tillegg, så er det langt på overtid nå. Overtid for at både Avinor, Widerøe og Regjeringen v/Samferdselsminister Hareide begynner å ta inn over seg og forstå de reelle konsekvensene i fremtiden, og at:

1. Elektriske fly kommer ikke til å være operativ med 39-40 seter i kommersiell drift ifra 2030.

2. Widerøes flypark settes på bakken i 2030. Da er den oppbrukt, men kanskje noen få av flyene kan gis litt forlenget levetid i form av et år eller to ekstra.

3. Det finnes ingen gode erstattere til dagens Dash-8.

4. Dette får svært negative konsekvenser bla. for Vadsø som er helt avhengig av flyruter direkte tur-retur Vadsø-Tromsø og Vadsø-Alta.

5. Å ikke forlenge rullebanen i Vadsø harmonerer svært dårlig med at Varanger vil være et vekstområde innen turisme i fremtiden.

6. En liten spådom fra meg: Om ingen med ansvar tar  ansvaret sitt på alvor, så ses vi ombord i en Twin Otter igjen i 2030. Da er vi vel tilbake til 1985 nivå i Finnmark og Nord-Norge.

Snakk om å hekte av en hel landsdel i sin nesegruse tro på at teknologiutviklingen, i form av elektriske fly, skal bli redningen for det norske kortbanenettet anno 2030.

Kom i alle fall ikke da å si at ingen sa noe, eller at det ikke forelå advarsler.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse