Annonse
GARDERMOEN: Det snødde på landets hovedflyplass torsdag i forrige uke. Krise! Foto: Anna Nesje / NTB scanpix

Det snør. Huttemegtu!

I løpet av ett døgn falt det 20-30 cm snø på Gardermoen. Dermed var landets flytrafikk kastet ut i kaos i to-tre dager.

Plutselig faller det masse snø på Østlandet på kort tid. Vel, masse og masse. Meteorologisk institutt opplyser at det på ett døgn falt 18 cm på Blindern i Oslo.

Hvis alle surmagene nå har fått blåst fra seg og er ferdig med å skjelle ut uskyldige mennesker i flyskrankene, og alle nordlendingene er ferdig med å vitse om dumme søringer som sklir rundt eller står bom fast i grøfta på sommerdekk i Oslo, er det kanskje et seriøst spørsmål som likevel må stilles:

Hvor er Ketil Solvik-Olsen? Dere husker ham? Samferdselsministeren. «I verdens rikeste land»?

Norge er også et av verdens snørikeste land. Vi har vært det til alle tider, og har måttet innrette oss deretter. Noen ganger må vi bare bøye oss for naturkreftene. Til og med de mest hardbarkede innbyggerne blant oss skjønner det.

Et faktum som ble godt illustrert for noen år siden i et legendarisk nyhetsinnslag. Et tv-team fra Oslo hadde tatt seg nordover til Finnmark for å dekke et voldsomt uvær.

Et betydelig antall minusgrader beit i huden og stormen og snøføyka ulte og pisket rundt ørene på både journalisten og hans intervjuobjekt, en eldre same.

Reporteren roper spørsmålet: «Hva i all verden gjør dere når det er et slikt fryktelig uvær som dette?» Svaret kommer med stoisk ro: «Da går vi inn».

Vær og vind kan forsinke, og noen ganger stoppe, normal trafikkavvikling her i vinterlandet. Det får vi avfinne oss med.

Men vi har også over lang tid pleid å være forberedt på at det kan komme mye snø på en gang. Jeg har mange ganger latt meg imponere over hvordan flytrafikk her i nord har blitt avviklet, med bare mindre forsinkelser, i nokså utfordrende vær.

Mannskapene på Tromsø lufthavn har ofte vist seg som mestere i effektiv snørydding og klargjøring av rullebanen. Beredskapen har vært på topp når også værforholdene har toppet seg i ugunstig retning. 

Plutselig faller det masse snø på Østlandet på kort tid. Vel, masse og masse. Meteorologisk institutt opplyser at det på ett døgn falt 18 cm på Blindern i Oslo. Gardermoen har ikke nedbørsmålinger, men meteorologen mener at 20–30 cm kan være et rimelig anslag.

Og det var ikke plutselig, det var meldt.

Flytrafikken i hele landet stopper opp. To-tre dager med «flykaos» følger.

Plutselig dukker det opp avbøtende tiltak som vi knapt har hørt om før: Buss fra Gardermoen til Alta. Bare 175 mil! God tur!

Likedan buss fra Tromsø til Gardermoen. Ikke lang tid etter går det et nesten tomt fly fra Gardermoen til Tromsø.

Stortingsrepresentant Øyvind Korsberg (Frp) sier at her er det noe som ikke henger sammen og at dette må få et etterspill. Men hvor er samferdselsministeren?

Solvik-Olsen er like fraværende som en justisminister med asylbarntrøbbel. Har han gravd seg ned? Han, eller en eventuell stedfortreder, burde avklart om vi virkelig har en god nok beredskap på Gardermoen for å møte litt ekstra snø.

Og er det rimelig at det settes opp buss til Alta mens det samtidig går et og annet fly til Sør- eller Vestlandet? Kunne ikke de rutene der passasjerene ikke har alternative reisemåter, prioriteres med de flyene som var tilgjengelig?

Jeg bare spør. Men kan visst ikke forvente noe svar fra samferdselsministeren.

Det minste man kunne gjort var å legge en pressemelding på Samferdelsdepartementets nettside med en offisiell oppsummering av situasjonen: «Det snør. Huttemegtu!» 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse