Annonse

Med snøsmeltingen kommer faenskapen i oss fram

Mens naboer tidligere var avhengige av hverandre, trenger vi i dag naboen først og fremst for å ha noen å irritere oss over.

Nabokjerringa var en helt annen enn den Gro Harlem Brundtland ønsket seg for snart 20 år siden. Denne nabokjerringa hadde vært våken siden klokka 04.00. Hun var fortsatt gal.

Han ble vekket av et brøl. Et urkvinne-ute-av-kontroll-brøl. Det hørtes ikke så godt, for kvinnemennesket han deler seng med holdt puta over hodet mens hun brølte at hun snart ble gaaaaal. Klokka var 04.00. Mannen i senga ved siden av henne var nå lys våken. Han syntes hun så gal nok ut allerede. Naboen min har perlehøns i hagen. Perlehøns er morgenfugler. I likhet med kvinner som er i ferd med å bli gale, kan de være ganske høylytte grytidlig om morgenen. 

Vi nordmenn er på europatoppen når det kommer til krangling med naboen viser statistikkene. I en undersøkelse fra 2010, utført av Norstat, opplyste 36.000 nordmenn at dårlig naboskap er den viktigste årsaken til å flytte. Ifølge psykolog Oddvar Skjævesland er sakens kjerne at naboen er så fysisk nær at du ser og hører vedkommende hele tiden. Skjævesland, som har tatt sin doktorgrad på temaet arkitektur og naborelasjoner, mener vi til en viss grad pådyttes hele naboens livsstil og personlighet, uten å velge vedkommende. Og månedene vi går inn i nå, er visstnok høytid for nabokonflikter. Med snøsmeltingen kommer faenskapen i oss fram. 
Det gikk noen timer. Kanskje naboen hadde spist deilige egg fra frittgående høns til frokost. Mett og god gikk han sikkert lystig ut for å rekke dagens arbeidsdag. Han rakk ikke komme inn i bilen før hun gikk til angrep. Nabokjerringa var en helt annen enn den Gro Harlem Brundtland ønsket seg for snart 20 år siden. Denne nabokjerringa hadde vært våken siden klokka 04.00. Hun var fortsatt gal. 

Naboens busker og trær er kilde til de fleste nabokonflikter her til lands. Videre kriger vi om støy, trampoliner, varmepumper, parkering, vei og veirett, gjerder og hekker. grillos. Og husdyr. Katter for eksempel. Husene lå tett i tett. I det ene bodde det en familie med flere katter. I det andre en mann som elsket bilen sin. Han hatet katter. Naboens katt likte også bilen. Særlig det varme panseret som kjentes så godt å ligge på. Bileieren fikk seg plutselig en ny hobby. Den besto i gravende nettsøk på hvordan man enklest mulig kunne bli kvitt katter som pisset rundt dørene og gikk med poter på det dyre kjøretøyet. Han prøvde det meste han fant av katt-deg-vekk-tips. Lite funket, men han kunne plutselig svært mye om katter. Han fant en løsning til slutt. Løsningen ble chili. Det var mens han gjødslet hele gårdsplassen med krydderet tanken slo ham: Han burde finne seg en mer givende hobby. Noe viktigere å bruke fritiden på. I dag bruker han langt mer energi på golf.

Mye bør man tåle i et nabolag, mener advokatene. Noen kjappe stikkprøver: Hunder som går over gulv: Må tåles så lenge hunder er tillatt i sameiet, sier advokaten. Litt bjeffing: Må tåles. Katter som tisser: Må tåles, bare de ikke tisser inne. Fugler som kvitrer: Må tåles, sier advokatene. Fugler som skriker høyt klokka 04.00 om morgenen?   Må tåles, avhengig av fuglens lungekapasitet, mener advokater noen har snakket med. Som naboen som møtte naboen og papegøyen hans i tingretten for å få fred. Papegøyen fikk leve og naboen måtte kjøpe seg øreklokker. Nabokjerringer som kjefter og smeller før man kommer seg på jobb, har ikke advokatene svart på. (Noen var for flau for å spørre …)

Vi er mindre avhengige av dem som bor nær oss enn tidligere. Mens naboer tidligere delte kokfesk og potet, trenger vi ingen. Vi kjøper oss tjenester og er oss selv nok. Fellesskapets grenser har blitt trangere. Ofte går grensen ved hekken rundt huset. Vi har nok med vårt eget ego og drømmen om en enda finere hage og en grill som fikser biffen selv. Når vi ikke kjenner naboen, er det kanskje lettere å irritere seg over hans eller hennes annerledeshet? Og når vi har så lite som krever vårt engasjement, er det lett å bruke det på de små ting. 

Naboen har varslet at hønsene skal flytte til et mer egnet sted. Jeg var mest flau da han ringte. Galskapen hadde lagt seg. Det blir sikkert fint å få sove litt på morgenen. 
Kanskje ikke. Cora Sandel skal ha sagt dette: «Den som er lykkelig, kan aldri stå for tidlig opp.» 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse