Annonse
Vinteren i Tromsø, med mye nedbør og glatte veier, kan by på vanskeligheter for både bilister, syklister og fotgjengere. Foto: Yngve Olsen

Snøvær til besvær

Noen av byens bileiere gjør det imidlertid ikke enkelt å være brøytebilsjåfør.

Det kraftige snøfallet i Tromsø sist uke ga oss alle en og annen utfordring. Tromsø er kjent for å fungere som «snødeponi» for værgudene, men en hel meter av den hvite nedbøren på få dager, kan bli i meste laget selv for vante folk.

En evig problemstilling i slike situasjoner, er hvor man skal gjøre av all snøen man fjerner fra trapper og innkjørsler. Det kan bli trangt om plassen etter hvert, men å sende overskuddet til naboen, er aldri noen god løsning. Krangel om snø, og hvor man har lov til å legge den, er en gjenganger hver eneste vinter. En og annen snø-krangel ender da også i retten.

Det klages også over snøbrøytingen i byen. Innboksen til kommunens nettsted gatami.no er fylt til randen av klager på manglende eller utilstrekkelig brøyting.

Vi vet alle at det tar tid å rydde alt av veier etter kraftige snøfall. Det gjør at vi bør ha forståelse for at hovedveier og buss traseer prioriteres. Bydrift jobber nesten døgnet rundt med å fjerne snø. Over 70 brøyteenheter var i sving hele forrige uke.

Noen av byens bileiere gjør det imidlertid ikke enkelt å være brøytebilsjåfør. Nedsnødde og feilparkerte biler vanskeliggjør arbeidet. Og gater hvor snøen ikke er ryddet, hindrer adkomsten for utrykningskjøretøy. Det kan få alvorlige følger.

Det har også vært en del ulykker og hendelser i trafikken. Bare flaksen har hindret at det ble enda flere. Man skal dessverre ikke ha beveget seg veldig mye i bygatene under snøkaoset, for å finne eksempler på dårlig trafikk-kultur. Det er åpenbart ikke alle som har fått med seg veitrafikklovens paragraf 6, om å avpasse farten etter føre-forholdene. Det nytter for eksempel lite å presse bilen fram forbi bussen, når veien er så smal at det faktisk ikke går an å passere. Konsekvensen er stans i trafikkflyten, og det gagner ingen.

Vinteren i Tromsø, med mye nedbør og glatte veier, kan by på vanskeligheter for både bilister, syklister og fotgjengere. Men det er et felles ansvar å ferdes forsvarlig enten man kjører, sykler eller spaserer. Under værforhold som det vi nå har hatt, og som vi helt sikkert kommer til å få igjen, er det bare én ting å gjøre: vis snø-vett, og ta det med ro i trafikken!

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse