Annonse
Foto: Olav Standal, Forsvaret.

Snu LTP-vedtakene om flytting fra Bardufoss og Andøya!

Når Ap deperat i valgkampinnspurten forsøker å gi inntrykk av at partiet kan snu, så er det ikke mer enn dette: et inntrykk.

Norge har fått en langtidsplan (LTP) som er uklar og mangler en viktig del: landmakten som Hær og HV. Dagens LTP er bygget på lite overbevisende eller manglende drøftinger i forsvarssjefens militære råd (FMR). I tillegg var behandlingen av LTP i Utenriks- og forsvarskomiteen preget av et tidlig forlik mellom H, Frp og Ap med svære negative konsekvenser for Forsvaret på Bardufoss og Andøya gjennom flytting til Rygge og Evenes. Ap prøver å få skeptiske velgere til å tro at det kan partiet kan komme til nye vedtak – riktignok etter valget. Velgerne skjønner nok at dette er frieri fra et parti i fritt fall på målingene. 

Det er betydelige økonomiske og militærfaglige fordeler ved løsninger som opprettholder Andøya flystasjon og og hovedbasen for helikopter på Bardufoss med 339 skvadronen. Dette setter LTP- vedtakene til H, Frp og Ap om flytting til Rygge og Evenes i spill. Venstre og Sp så tidlig i behandlingen av LTP disse store svakhetene i planen men ble ikke lyttet til. Venstre og SP stemte mot men LTP ble vedtatt der H, FrP og Ap sikret flertall for flytting.

Når Ap deperat i valgkampinnspurten forsøker å gi inntrykk av at partiet kan snu, så er det ikke mer enn dette: et inntrykk. Uttalelsene er uforpliktende, begrepene er uklare og alt avhenger av om partiet vinner makta. Men Ap har hatt flere anledninger til velge en annen og bedre retning det siste året. Partiet er velkommen til å stemme med Venstre for å snu i denne saken før det er for sent.

Det er nå mest sannsynlig med et flertall på Stortinget der Erna forsetter som statsminister. Da blir Venstre viktig: vi vil stille krav om at LTP-vedtakene om flytting fra Bardufoss og Andøya omgjøres.

Ta ingen sjanser; stem Venstre!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse