Annonse
SOMMER?: Kaldt, mye regn og litt sol. Dette er en kort oppsummering av sommeren i nord hittil. Nå må noe gjøres. Foto: Torgrim Rath Olsen

Softis-vær? Haha. Den eneste is-alarmen jeg har hørt i sommer, kom fra bilen min.

Kaldt og altfor mye regn. Sommeren her nord er en skandale. Vi finner oss ikke i dette lenger!

Midt i krisen går hverdagen som normalt nordpå. Folk smiler og forsøker å holde masken. Men det ulmer.

Du har sikkert hørt dem. Superoptimistene. De smørblide og såååå glade. Som ser sola i mørket. «Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær», messer de med salige smil. «Vi må huske på hvor vi bor». Jada. Jeg vet at vi bor langt nord her oppe i gokk, og at vi skal tåle all dritten som naturen klarer å slenge over oss. Men nå har jeg fått nok.

Jeg har ventet siden 1. juni. På en dag med 20 grader. En eneste dag. Eller bare en time, om så. Vi forlanger jo ikke mye. Men nei; vi har ikke vært i nærheten og nå må vi reise oss i et folkeopprør. Sommerværet er en skandale. Noen må ta ansvar. Noen må gå.

Her er noen kalde fakta, som beskriver elendigheten: Høyeste makstemperatur i Tromsø så langt i sommer; 16,1 grader. I perioden 1. juni til 5. juli (35 dager) har den nordnorske hovedstad hatt hele 22 dager med under 12 grader. Som makstemperatur. Vi har hatt 24 dager(!) med regn i perioden. Jo da, vi har hatt sol også, men varmeeffekten har jo vært som en slapp stråleovn på Nordpolen. Sist helg, første helg i juli, noterte meteorologene følgende middeltemperaturer: Fredag; 9,7 grader. Lørdag; 8,4. Søndag; 8.

Midt i krisen går hverdagen som normalt nordpå. Folk smiler og forsøker å holde masken. Men det ulmer. Sist helg kastet folk seg begjærlig over et håp. En artikkel på nordlys.no, «Her kommer russervarmen mot Nord-Norge». En av helgens mest leste nordpå, faktisk. Det var bare ett problem; artikkelen var datert 1. juli 2014. Den var ett år gammel! Men likevel klikket folk seg inn for å lese. Situasjonen er desperat, ingen tvil om det.

Bedre blir det ikke når vi ser bilder av søringene som slanger seg lettkledte på stranden. Koser seg i 27 grader. Men søringene syter likevel, selvfølgelig gjør de det. Om fare for overoppheting, solbrenthet, dehydrering, hoggormfare, vepsestikk og faren for nettdeling av bikinifotos. Mens vi ligger på beachen her nordpå i sommerboblejakken, sommerstillongsen og spesialforede underbukser. Den eneste som stortrives er lauvmakken oppe i lia. Fyttirakkern.

Jo da, vi nådde for så vidt 30 grader vi også i helgen. Hvis vi legger sammen makstemperaturene på fredag, lørdag og søndag.

Softis-vær? Haha. Den eneste is-alarmen jeg har hørt i sommer, kom fra bilen. En sen kveld pep det fra dashbordet. Temperaturen passerte 4 grader. På vei ned. Fare for rim på veien. Ja, hva skal man si? Bare le det bort? Nei, dette er alvor. Vi fryser. Er det noen som kan hjelpe?

Midt i denne tunge tiden forsøker vi å lete etter de gode tingene i livet. Som at vi denne sommeren synes å gå klar av risikoen for hudkreft. At også mygga lider. Det er noe å ta med seg. Og torsdag meldes det hete her oppe: 17 grader. Jippi!!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse