Annonse
Det er udiskutabelt at Erna Solberg og Høyre opplever en korona-effekt på målingene, men det er ikke gitt at den vil vare. (Foto: Eirin Larsen, SMK)

Solberg har bestått, men er langt fra ferdig

I kriser trenger vi sterke og tydelige ledere mer enn ellers. Så langt har Erna Solberg og regjeringen bestått koronatesten.

Det startet riktignok noe nølende. I flere dager fikk vi grufulle rapporter fra Italia, uten at det resulterte i tiltak av betydning her til lands. 

Dagliglivet fortsatte mer eller mindre som før, for de fleste. Så sank alvoret inn, og for tre uker siden satte myndighetene i verk de strengeste tiltakene vi har sett i Norge i fredstid. 

Vi får ikke eksakte svar ennå på om grepene som er tatt, var de riktige. Men per nå – hvis vi ser på kurvene og utviklingen for de alvorlige tilfellene – ser vi ut til å ha truffet bedre med vår medisin enn flere andre land.  

Som politiker blir du sjelden populær når du innfører strenge tiltak, som ikke bare begrenser folks bevegelsesfrihet, men som også fører til at mange ikke kan gjøre jobben sin. 

Mye tyder likevel på at Erna Solberg har klart å skape aksept rundt de strenge tiltakene hos det brede lag av befolkningen. Foreløpig er det relativt lite uro og protester, sett bort fra en og annen hytteeier og diskusjonen om «søringkarantene».

NRKs siste meningsmåling viser med all tydelighet at Solberg og Høyre øker oppslutningen som følge av koronakrisen. På den ferske partimålingen går Høyre fram med fem prosentpoeng, fra under 20 prosent på forrige måling i januar, til 24,9 prosent.

Høyre er nå et knapt prosentpoeng bak Arbeiderpartiet, som går fram to prosentpoeng på den siste målingen. De øvrige partiene, med unntak av Venstre, går tilbake.  

På statsministermålingen slår Solberg knockout på Jonas Gahr Støre. 55 prosent av de spurte foretrekker Solberg som statsminister, mens 28 prosent vil ha Støre. 

Solberg er nesten dobbelt så populær som Støre, og avstanden mellom de to har bare vært større én gang tidligere på NRKs mange målinger de siste seks årene.

Det er udiskutabelt at Erna Solberg og Høyre opplever en korona-effekt på målingene, men det er ikke gitt at den vil vare. For etter hvert som dagene går, hvor arbeidsfolk og næringsliv i enda større grad merker konsekvensene av krisen på kroppen, vil Solbergs lederskap og popularitet bli satt på prøve.

Solberg står fortsatt foran den største delen av lederoppgaven. For det første vil det etter alt å dømme komme et stadig sterkere press på å lempe på restriksjonene. Det vil kreve både kløkt og gode kommunikasjonsegenskaper.

Den største oppgaven blir imidlertid å få folk i arbeid igjen raskt, og få næringslivet i gang igjen. Og det er en oppgave som vil kreve mye. 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse