Annonse

Solbergs kjølige side

Foreløpig er det Norges Rederiforbund som nå fremstår som humanitetens stemme. Det gjør ikke statsminister Erna Solberg.

Alle skjønner jo at nye tusener av barn, voksne og eldre vil måtte omkomme før Solberg får av gårde denne ene båten.

Statsminister Erna Solberg måtte mandag rykke ut for å hindre at en ny, politisk brann spredte seg rundt regjeringskontorene.

Den humanitære katastrofen i Middelhavet var blitt en belastning for en norsk regjering som har utvist en forbløffende passivitet i sakens anledning. Mediepresset mot regjeringen var blitt så tungt og debatten på sosiale media så intens, at her måtte regjeringssjefen selv ut å slokke brannen.

Det er vel få som så og hørte Erna Solberg i bl.a. Dagsrevyen som ble overvettes imponert.

Solberg viste seg fra sin kjølige side når hun skulle forklare Norges holdning til de tusener av mennesker som nå og de nærmeste uker og måneder drukner i Middelhavet, mens Europa sitter og ser på de dramatiske bildene som ruller over skjermene våre.

Statsministeren kunne fortelle at regjeringen har bestemt seg for å sende én båt til å delta i Middelhavet. Én båt. Fra 1. august.

Det aner oss at Solberg ikke har slukket noe som helst, men tvert imot kastet mer bensin på bålet. Alle skjønner jo at nye tusener av barn, voksne og eldre vil måtte omkomme før Solberg får av gårde denne ene båten.

Det som gjør prosjektet enda mer stusslig, er det faktum at denne båten ikke skal delta der flyktningstrømmen er sterkest, men skal være del av en operasjon som dreier seg om grensevakthold, ikke humanitær innsats for å redde desperate, skipbrudne mennesker.

Vi tar vel ikke for hardt i ved å si at Norges bidrag både er uhyre beskjedent, kommer altfor sent og svarer ikke engang på den enorme, humanitære utfordringen. 

Norges Rederiforbund forteller at de i ett år har tilbudt regjeringen å stille med så mange skip de måtte ønske. Uten å ha fått respons.

Imens har norske skip, som det til enhver tid er mange av i Middelhavet, reddet over 5 000 mennesker fra den sikre død.

Den norske regjering har ikke reddet noen, og har dessverre heller ingen snarlige planer om det.

Utenriksministeren skal riktig nok reise til Italia for å drøfte situasjonen. Vi får se hva som kommer ut av dette.

Men foreløpig er det Norges Rederiforbund som nå fremstår som humanitetens stemme. Det gjør ikke Solberg.

Det er sørgelig, og vi tror mange Høyre-velgere lar seg ryste over mangelen på norsk handlekraft.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse