Annonse
I DRAMMEN: Nå har denne grupperingen tenkt seg til nordnorske byer. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

«Soldater» i lånte fjær

«Odins soldater» er et forsøk på å legitimere et politisk høyreekstremt borgervern i svarte uniformer.

At Frps Jan Arild Ellingsen mener de fortjener honnør, forteller bare hvor historieløs og naiv det går an å bli.

De bærer falskt flagg, grupperingen som kaller seg «Odins soldater», og som nå har meldt sin ankomst til byene i Nord-Norge.

Allerede har de «patruljert» i Alta, og hevder at de snart skal gjøre det samme i Tromsø og Bodø. Ingen av disse byene bør ønske dem velkommen.

Gruppen har oppstått i Finland, der initiativet ble tatt av en selverklært nynazist. I Norge er de ledende figurene kjent fra andre høyreekstreme smågrupperinger.

Hvis de hadde stått frem med sitt sanne ideologiske ansikt, burde de kalt seg «Adolfs soldater». Men som Quisling og hans NS, misbruker også denne høyreekstreme minigruppen symboler og navn fra norrøn historie for å ikle seg nasjonalistisk drakt.

Det høres jo så tilforlatelig ut når de later som de er fredelig patruljerende borgere på linje med Natteravnene, og som dem er ute om natten for «å hjelpe til».

Bløffen er imidlertid lett å gjennomskue. Gruppen ble dannet i etterkant av asylanttilstrømmingen til de nordiske landene i høst, og har en klar og uttalt brodd mot flyktninger, asylsøkere og innvandrere.

«Odins soldater» er et forsøk på å legitimere et politisk høyreekstremt borgervern i svarte uniformer, og de er der for å slåss mot «de fremmede». Alle andre påstander om hva som er deres mål er bare tåkeprat for å tilsløre den egentlige hensikten.

At Frps Jan Arild Ellingsen mener de fortjener honnør, forteller bare hvor historieløs og naiv det går an å bli.

Dette er en gruppe som PST ganske sikkert følger svært tett, fordi de vet hva organisatorene står for og hva de kan være i stand til dersom de føler seg sterke nok.

At stortingspolitikere legitimerer deres virksomhet, er svært alvorlig, og virker selvsagt oppmuntrende på disse selverklærte «soldatene». 

Det lokale politiet i Tromsø og andre byer må være forberedt når slike grupperinger dukker opp, og sørge for at de ikke tar seg til rette under sine nattpatruljer.

Ingen kan jo nektes å oppholde seg utendørs, men de har intet mandat til å leke ordenspoliti i det offentlige rom. Skulle dette forekomme, bør vi kunne være trygge på at politiet raskt griper inn.

Gjenger som dominerer gatene på kvelder og om natta, er uønsket, enten de er kriminelle eller politiske ekstremister.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse