Annonse
Skuespillerne Bernt Bjørn og Trude Øines. Foto: Marius Fiskum

Solidaritet med kunstnerne bak Ways of Seeing og Black Box Teater - forsvar ytringsfriheten!

På bakgrunn av denne saken er vi bekymret for kunstneres rettsikkerhet og kunstens ytringsfrihet.

Selv om siktelsen nå er trukket tilbake så er det mer enn urovekkende at våre politiske ledere ukritisk kaster ytringsfriheten på båten og i stedet står sammen med miljøene som kritiseres i en svertekampanje av kunstnerne som våger å stille kritiske spørsmål.

Vi vil på det sterkeste forsvare ytringsfriheten og retten til frie kunstneriske ytringer. Forestillinga «Ways of Seeing» er først og fremst et kritisk kunstverk som gjør det politisk teater skal; utfordre og stille spørsmål om makt og om samfunnet vårt. Det er av vital betydning for vårt demokrati at kunsten utfordrer de som sitter ved makten og stiller spørsmål ved vedtatte sannheter.

Stykkets relevans er blitt tydeliggjort på en alarmerende måte de siste dagene. Enda mer alvorlig blir angrepet på ytringsfriheten når de medvirkende i forestillingen mottar personlige trusler mot liv og helse.  Vi frykter at kunstnere i ettertid vil kvie seg for å påpeke forhold i samfunnet som de ser på som problematiske fordi de personlige omkostningene vil være for store. Vi frykter for en utvikling der publikum mister mulighet til å oppleve – og diskutere - forestillinger som Ways of Seeing.

Det problematiske i statsministerens og rettsapparatets håndtering av denne saken er påpekt og kommentert av organisasjoner som Fritt Ord, Amnesty, styreleder i PEN -William Nygaard og også Aftenpostens Per Christian Selmer-Anderssen  har som sitatet under viser pekt på viktigheta av den frie scenekunsten.

«Både Black Box Teater og Ways of seeing viser hvorfor fri scenekunst er viktig for demokratiet»,

 RadArt - Scenekuns Nord og Norsk Skuespillerforbunds medlemmer i nord.
 

.

 

 

 

 

             

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse