Annonse
Ordførerkandidat Jens Johan Hjorts ønske om samarbeid med Ap har sendt sjokkbølger inn i Tromsø Høyre. Her fra Nordlys sin ordførerduell mellom Hjort og Gunnar Wilhelmsen i forrige uke.

Sjokk i Tromsø Høyre

Jens Johan Hjorts ønske om samarbeid med Ap har utløst panikk i Tromsø Høyre.

Jens Johan Hjorts utspill om samarbeid med Arbeiderpartiet, har slått ned som en bombe i Tromsø Høyre.

Partiets ledelse har brukt tre år på å bygge et nytt fundament for borgerlig samarbeid i Tromsø etter valget i september 2019.

Men nå rykker Hjort ut med et forslag som ikke er forankret i eget parti, og som har skapt sterke reaksjoner internt i Tromsø Høyre. Hjorts samarbeidsinvitt til Ap, har ingen støtte verken hos styret i Tromsø Høyre eller i partiets bystyregruppe. 

- Det er kanskje på tide å tenke helt nytt i Tromsø-politikken, og tenke langs sentrums-aksen. Da tenker jeg på samarbeid mellom Høyre, sentrum og Arbeiderpartiet, sier Hjort til iTromsø.

Det er en sensasjonell uttalelse. Ingen i partiet visste noe på forhånd. Og i Høyre har panikken spredt seg. Frykten er at Hjort nok en gang, i god tid før valget, er i ferd med å spenne bein for eget parti.  Ingen i Høyre vil noensinne glemme det famøse nominasjonsmøtet der alt gikk galt, vinteren 2015.

Det er ingen tvil om at Hjort rent faktisk mener at en byvekstavtale er helt avgjørende for å skape utvikling i Tromsø. Det har han da også fremhevet flere ganger etter at han ble ordførerkandidat.

Men derfra til å foreslå samarbeid med Arbeiderpartiet for å få det satt det ut i livet, er selvsagt noe langt annet. Og et vågestykke ingen ordførerkandidat for Høyre tidligere har gitt seg inn på.

Saken illustrerer at Hjorts gamle nemesis har innhentet ham igjen; han er egenrådig og impulsiv, noen vil si naiv, i alle fall med svak politisk forståelse.

Bjørn Gunnar Jørgensens mange utspill om bompenger den siste tiden er akkurat som forventet. Frp fornemmer at dette blir valgkampens store sak, og forsøker samtidig å demme opp for en ny trussel: Velgerovergang til et mulig nytt parti i Tromsø, der Jan Blomseth vil bygge hele eksistensen på nei til bompenger.

At Frp kjører kompromissløst på saken før valget, er derfor ikke overraskende.

I Høyre har analysen lenge vært at til tross for at Jørgensen blåser hardt i bompenge-trompeten nå, ville dette gått seg til i forhandlinger etter valget.

Alternativt tror man at Høyre kan danne et mindretallsbyråd med støtte fra Jørgensen og Frp, men uten at Frp tar plass i selve byrådet.

Tromsø Høyres håp om at man nå skulle se en Jens Johan Hjort med større selvdisiplin enn tidligere, uten soloutspill, har allerede slått ettertrykkelig feil.

Høyres strateger i Tromsø hadde håpet å vinne valget på å kritisere Ap, ikke det motsatte; å foreslå samarbeid med Ap.

Men Hjort har latt seg provosere over Bjørn Gunnar Jørgensens smarte spill.  Jørgensen vet at Hjorts forakt for Frp stikker dypt. Og nå har Jørgensen trukket ham opp igjen, slik at Hjort nok en gang blir mistenkt for at hans egne politiske preferanser ligger adskillig lengre til venstre enn Høyres program.

Hjort kan ha satt Høyre sjakk matt, og servert en gavepakke til Ap og Gunnar Wilhelmsen. Han kan med stor ro avslå invitten fra Jens Johan Hjort, og stille og rolig betrakte hvordan den borgerlige alliansen i Tromsø males i stykker, i god tid før valget.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse